Rakéták öltek meg donyecki civileket

Donyeck, kiégett gimnázium 2014.09.29
View of the burned down top floor of the Gymnasium 33 high school on September 29, 2014 in Donetsk. Pupils start school on the first of October despit of damaged schools, displaced children and teachers and an unsettled budget in the east part of Ukraine held by pro-russian rebels. According to Unicef, 74 schools and 44 kindergartens have been damaged in spit of the cease fire in the aera of Donetsk and Lougansk. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A kormányerők a szeparatistákat, az oroszbarát szakadárok viszont az ukrán karhatalmi erőket vádolják azzal, hogy rakétákat lőttek ki egy iskolára és egy buszmegállóra. A támadásban 12 civil halt meg.
Vágólapra másolva!

Rakéták csapódtak be délelőtt a Moszkva-barát szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai nagyváros különböző pontjain. Az egyik lövedék egy buszmegálló közelében robbant fel. Helyi források szerint a megállóban várakozó civilek közül hatan haltak meg.

A szétrepülő repeszek egy éppen elhaladó autóbusz két utasának életét is kioltották. A jármű kigyulladt. A sebesültek száma többtucatnyira tehető.

Találat érte az iskolát is

Egy másik rakéta az egyik általános iskola bejáratától pár méternyire csapódott be; itt négyen vesztették életüket. A híradások nem részletezik, hogy gyerekek vagy felnőttek-e az áldozatok. A támadást követően az iskola tanulóit a pedagógusok azonnal a közeli óvóhelyre terelték.

Az ukrán Podrobnosztyi szerint a rakétákat Szmercs (Forgószél) sorozatvetőkből lőtték ki a városban uralkodó helyzet destabilizálásában érdekelt szakadár csoportosulások, amelyek sok esetben egymással is tűzharcot vívnak Donyeck egyes városrészeinek birtoklásáért.

Korábban már szétlőtték az egyik középiskolát is Forrás: AFP/John Macdougall

Ki lőtt?

A RIA Novosztyi ezzel szemben az orosz külügyminisztériumra hivatkozva arról ír, hogy a rakéták a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletekben részt vevő kormánycsapatok által használt Uragan (Vihar) sorozatvetőkből származnak.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyi tárca emberi jogi meghatalmazottja szerint különösen kirívó cinikusságra és alattomosságra vall, hogy a kijevi karhatalmi erők pont a harci cselekmények miatt egy hónappal elhalasztott idei tanévkezdet első napjára időzítették az iskola elleni rakétacsapást.