Óránként öt embert fertőz meg az ebola Sierra Leonéban

Vágólapra másolva!
A WHO szerdán bejelentette, hogy már a második hete csökkent az újonnan regisztrált ebolás megbetegedések száma Nyugat-Afrikában. Ehhez képest a Save the Children nevű szervezet szerint csak Sierra Leonéban öt embert fertőz meg a vírus óránként, és „félelmetes sebességgel” terjed a járvány.
Vágólapra másolva!

A segélyszervezet adatai szerint az elmúlt héten 765 új esetet jelentettek a nyugat-afrikai országban – ahol mindössze 327 kórházi ágy áll rendelkezésre. Háromhetente megduplázódik a betegek száma, és mihelyt egy területen sikerül megfékezni a járvány terjedését, újabb gócpont alakul ki valahol máshol.

Ráadásul a valós esetek száma még ennél is sokkal magasabb lehet, mert „nem tudni, hány gyermek hal meg otthon és az utcákon” – idézte a segélyszervezet aggodalmait a BBC.

Tudják, hogy nem valósak a számok

A WHO is elismerte, hogy a hivatalos adatok valószínűleg alacsonyabbak a valósaknál, és a járvány ellen küzdő hatóságoknak és szerveteknek továbbra sem sikerült úrrá lenniük a helyzeten.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint szeptember 28-ig 3338 halálos áldozatot szedett az ebolajárvány Nyugat-Afrikában, ahol összesen 7178 ember fertőződött meg a kórral.

Két térségbeli országban, Nigériában és Szenegálban ugyanakkor már több mint három hete nem regisztráltak új ebolás beteget. Ezekben az országokban azonban egyébként is csak kisszámú megbetegedés történt.