Először szült méhátültetésen átesett nő

Vágólapra másolva!
A világon először hozott világra egészséges csecsemőt egy méhátültetésen átesett nő Svédországban - jelentette be a szülést levezető orvos pénteken.
Vágólapra másolva!

A szülésre még a múlt hónapban került sor. Bár a baba koraszülötten jött világra, egészséges, már hazatérhetett a kórházból édesanyjával - közölte Mats Brannstrom, a Göteborgi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora.

A Brannstrom által vezetett kutatócsoport eddig kilenc nő testébe ültettet be rokon donoroktól kapott méhet 2012 óta. Az átültetés előtt a nők saját petesejtjét termékenyítették meg IFV-technikával (in vitro fertilization), azaz méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel. Az úttörő kutatás során azt tesztelik, lehetséges-e a méh transzplantációja, és szülhet-e így a nő saját gyermeket.

Nem mindig sikerül

A kilenc, méhátültetésen átesett nő közül kettőből el kellett távolítani a beültetett szervet szövődmények miatt. Azoknak a nőknek a méhébe, akiknek a teste gond nélkül befogadta az új szervet, idén év elején kezdtek el embriókat beültetni a svéd orvoscsoport tagjai.

Mats Brannstrom pénteken azt is elmondta az AP hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a hét nő közül kettő már több mint 25 hetes terhes. A többiekről nem szólt.

Korábban Törökországban és Szaúd-Arábiában is próbálkoztak hasonló procedúrával, de egyik esetben sem sikerült csecsemőt világra hozniuk az átültetett méhet kapott nőknek. Az átültetés azokon a nőkön segít, akiknek rákos daganat miatt kellett eltávolítani a méhét, vagy akik anélkül születtek. Ezzel a rendellenességgel 4500 kislány közül egy jön világra, közéjük tartozott a most sikeresen szülő nő is. Ő egy 61 éves barátnőjétől "kapta" az átültetett méhet.