Még mindig védik a donyecki reptér maradványait

View of a pro-Russian separatist checkpoint as smoke rises from the airport area in the background in Donetsk, October 2, 2014. The airport, held by Ukrainian troops, is the scene of heavy fighting with pro-Russian separatists of the self-proclaimed Donet
Vágólapra másolva!
A donyecki repülőtér továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van - erősítette meg pénteken a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai megyeszékhely városi tanácsa eközben arról adott hírt, hogy az elmúlt egy nap alatt a szeparatisták tüzérségi támadásai következtében egy civil életét vesztette, hatan pedig különböző fokú sérüléseket szenvedtek. A városvezetés megerősítette, hogy az előző esti lövöldözések következtében meghalt a nemzetközi vöröskereszt egyik munkatársa.

Az oroszbarát szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan lövik és ostromolják a donyecki nemzetközi légi kikötőt. A terrorellenes erők parancsnokságával szemben azt állítják, hogy már megszerezték a repülőteret.

Valaki hazudik

Az ATO sajtóközpontja által kiadott közlemény szerint a reptéren a legénység és a haditechnikai eszközök részleges rotációját hajtották végre, a stratégiai fontosságú objektum védelmének fenntartására minden lehetőséget megteremtettek.

A terrorellenes erők parancsnoksága beszámolt továbbá arról, hogy a Donyeck megye déli részén lévő, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városában stabil a helyzet. A közlés szerint az ellenőrző- és megfigyelőposztok segítségével megbízható védelmet alakítottak ki a szintén stratégiai fontosságú kikötőváros körül. A környéken ugyanakkor diverziós és felderítő csoportok működnek, valamint pilóta nélküli ellenséges repülőgépek repüléseit is észlelték.

Forrás: AFP/John Macdougall

Kell a szárazföldi kapocs

Kijevi feltételezések szerint az Ukrajnába a múlt hónap végén behatolt orosz csapatok segítségével a szakadárok Novoazovszk városának elfoglalása után Mariupolt is megpróbálják bevenni, Moszkvának ugyanis érdeke, hogy szárazföldi összeköttetést alakítson ki az elcsatolt Krím félsziget és Oroszország között. A parancsnokság tájékoztatása szerint előző éjjel több kelet-ukrajnai településnél érte tüzérségi támadás az ukrán fegyveres erőket. A Donyeck melletti Avgyijivkánál állítólag a szeparatisták ZU–23–2 típusú légvédelmi gépágyúkkal lőtték az ukrán katonákat.

Negyvenszer lőttek

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője - aki egyben a terrorellenes hadművelet övezetében adatgyűjtéssel foglalkozó Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora is - pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában nemcsak a donyecki repülőtér ellen hajtottak végre a szeparatisták támadásokat, hanem más településeknél is, összesen több mint negyvenszer lőtték az ukrán egységek állásait. Sikertelen rohamokat indítottak egyebek között a terrorellenes erők állásai ellen a Luhanszk megyei Popasznánál, valamint a Donyecktől délre fekvő Sztarohnatyivka és a megyeszékhely közelében lévő Nevelszke településeknél.

Harckocsik, aknavetők

A szeparatista egységek harckocsikkal, aknavetőkkel és egyéb tüzérségi fegyverekkel lőtték továbbá a Luhanszktól északra található Scsasztya, illetve a Luhanszk és Donyeck közötti területen fekvő Nyikisine településeknél lévő ukrán állásokat. A szakértő azt is írta, hogy a szakadárok erőket csoportosítanak át Luhanszktól északra Scsasztya és Liszicsanszk, valamint a Donyeck megyei Debalceve térségébe.
Timcsuk értesülései szerint a Donyecknél folyó harcokban komoly veszteségeket szenvedett a szeparatisták "Oplot" nevű zászlóalja: az előzetes adatok alapján az egység tagjainak mintegy 40 százaléka elesett vagy megsebesült.