Összecsaptak a tüntetők és az ellentüntetők Hongkongban

kungfu
A group of men in masks beat up a man (R) who tried to stop them from removing barricades from a pro-democracy protest area in the Causeway Bay district of Hong Kong on October 3, 2014. Hong Kong has been plunged into the worst political crisis since its 1997 handover as pro-democracy activists take over the streets following China's refusal to grant citizens full universal suffrage. AFP PHOTO / ALEX OGLE
Vágólapra másolva!
Összetűzésekre került sor a demokrácia párti tüntetők és ellentüntetők között pénteken Hongkongban, ahol hatodik napja tart a demokrácia párti tüntetés.
Vágólapra másolva!

A felvonulás ellen tüntetők a hongkongi lapbeszámolók és internetes videofelvételek szerint péntek délután sokasodtak meg a hatodik napja utcára vonuló demokrácia párti tüntetők körül. A rendőrök sikertelenül próbálkoztak a belvárosi Mong Kok bevásárlónegyedben az erőszak feltartóztatásával, a South China Morning Post becslései szerint a demonstrációt ellenzők közül mintegy négyszázan a békés tüntetőkre támadtak, azok sátrait és transzparenseit szétverve. Hasonló összetűzésekről a város más negyedeiből is érkezett jelentés.

Nem tudni mennyi a sebesült

A beszámolók szerint az elmúlt napokban növekedett a demonstrációt ellenzők tábora, mind több lakos, üzlettulajdonos követelné ugyanis, hogy az élet álljon vissza a rendes kerékvágásba. A helyszínen tartózkodó önkéntesek sebesültekről is hírt adtak, ezek száma ugyanakkor nem ismert.

Az Anonymus is beszállt

A Foglald el a központot! mozgalmat támogató Anonymous hackercsoport pénteken azt jelentette be, hogy több, a Peking-barát hongkongi vezetéshez kötődő honlapot is sikerült feltörnie. A csoport többek közt elérhetetlenné tette a legnagyobb politikai párt, a Demokratikus Szövetség egy Jobb Hongkongért (DAB) oldalát, de támadta a hongkongi rendőrség és a nemzetközi repülőtér honlapjait is.

Forrás: AFP/Alex Ogle

Peking-barát törvényhozók pénteken közös nyilatkozatban kérték a kormányt és a diáktüntetőket a helyzet párbeszéd útján való, minél gyorsabb feloldására, mondván, a tüntetések komolyan befolyásolják a lakosok napi életét, a társadalom működését és az üzleti életet. Utóbbival kapcsolatban Gregory So kereskedelmi miniszter, kereskedelmi kamarák, valamint kis- és közepes vállalatok képviselői is felszólaltak pénteken. Azzal érvelnek, hogy komolyan visszaesett Kína különleges igazgatású területén az üzleti aktivitás. A vállalatok szerint például az éttermek forgalma mintegy 70, az óraeladás pedig mintegy 60 százalékkal esett vissza az elmúlt napokban.

Peking nem enged

Az eseményekről korábban csupán szűkszavúan megemlékező szárazföldi kínai média pénteken szintén a tüntetés káros voltát hangsúlyozta az olvasók számára, a demonstrációt "illegálisnak", felindulásból kezdődőnek nevezve, s károsodott hongkongi lakosokat idézett. Több központi lap, így a Zsenmin Zsipao és a Global Times is azt hangsúlyozza: a tüntetéseknek semmilyen hatásuk nem lesz, Peking nem tesz engedményt a demokráciát követelő aktivistáknak.

Szabad választásokat akarnak

A hongkongi tüntetések a választási rendszer reformjának elmaradása miatt kezdődtek. A Kínához 1997-ben visszakerült gyarmatnak Peking az "egy ország, két társadalmi rendszer elve" keretében magas fokú autonómiát ígért és biztosított, ám ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőbeni választási reform a hongkongi alaptörvény és az ország törvényei alapján történjen. A hongkongi minialkotmányban foglaltak szerint "a végső cél" egy reprezentatív jelölőbizottság által jelölt hongkongi kormányzó általános választójog alapján, demokratikus úton való megválasztása. A demonstrálók úgy vélik, a szabad választásoknak része kell, hogy legyen a szabad választhatóság, ezért követelik a jelöltállítás jogát.