Polgárháború szélén Észak-Korea?

Kim Dzsongun
(FILES) This undated file picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on July 28, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) with Korean People's Army (KPA) service personnel, attending a performance given by the State Merited Chorus at the People's Theatre in Pyongyang. North Korean leader Kim Jong-Un was an apparent no-show when his rubber stamp parliament convened on September 26, 2014 for its second session this year, an absence likely to fuel speculation about his health. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KCNA via KNS / FILES THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Már nem Kim Dzsongun észak-koreai vezető irányítja az országot, állítják a rezsim egykori magas rangú diplomatái. A hír kiélezett helyzetben lepte el a sajtót, a vezető ugyanis már egy hónapja nem jelent meg a nyilvánosság előtt. 
Vágólapra másolva!

Már nem Kim Dzsongun kezében összpontosul a hatalom, közölték volt észak-koreai diplomaták egy hollandiai konferencián, ahol a rezsim helyzetét tárgyalták meg. A találkozón Észak-Koreából száműzött magas rangú vezetők vettek részt: egykori diplomaták, a védelmi minisztérium volt tisztségviselői és tábornokok. A megnyitóbeszédet azonban Dzsang Dzsin Szung, Kim Dzsong Il egykori kedves vezető propagandagépezetének egyik meghatározó tagja tartotta.

Polgárháború felé sodródik Észak-Korea

A volt hírszerző tiszt és tiszteletbeli költő meglepő bejelentést tett, azt állítva: Észak-Korea a polgárháború felé sodródik. Mint elmondta, az észak-koreai kormány legfelső vezetőinek egy csoportja - akik korábban közvetlenül csak Kim Dzsongilnek jelentettek - megtagadták az új vezető, Kim Dzsongun parancsainak végrehajtását, és gyakorlatilag átvették az ország irányítását.

Dzsang Dzsin Szung szerint az észak-koreai vezetők kettészakadtak, hatalmi harc bontakozott ki: egy részük teljhatalmat gyakorolna továbbra is a gazdaság felett, más részük viszont megnyitná a kapukat a külföldi tőke előtt, hogy ebből gazdagodjanak meg.

Forrás: AFP/Kns

Eltűnt a nyilvánosság elől Kim Dzsongun

A mostani bejelentés kiélezett helyzetben érte a sajtót, a 31 éves vezető ugyanis egy hónapja nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ezért megindultak a találgatások. Kim Dzsongun apja halálát követően, 2011-ben vette át a kommunista ország irányítását.

A múlt héten az állami televízió közvetítette a legfőbb népi gyűlés tanácskozását, melyen a vezető üres helye volt csak látható. A Nyugat által látszatparlamentnek tartott testület évente egyszer, vagy maximum kétszer ül össze, ezért még feltűnőbb volt Kim Dzsongun hiánya. A Csoszun Ilbo dél-koreai lap úgy tudja, a vezető mindkét bokáját műtötték, s jelenleg is kórházban ápolják, ezért nem mutatkozik.

Külföldi befektetőket hívnának az országba

A rezsim korábban is tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a külföldi befektetőket az országba vonzza, azonban az Észak-Korea ellen hozott nemzetközi szankciók miatt ezek sorra meghiúsultak. Tavaly decemberben politikai tisztogatásba kezdett Kim Dzsongun, aki apjától vette át a hatalmat. Akkor olyan információk szivárogtak ki, hogy a vezetés nem változtat gazdaságpolitikáján, és nem hagy fel a külföldi tőke bevonzására irányuló erőfeszítéseivel.