Már nem Kim Dzsongun észak-koreai vezető irányítja az országot, állítják a rezsim egykori magas rangú diplomatái. A hír kiélezett helyzetben lepte el a sajtót, a vezető ugyanis már egy hónapja nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

 

Már nem Kim Dzsongun kezében összpontosul a hatalom, közölték volt észak-koreai diplomaták egy hollandiai konferencián, ahol a rezsim helyzetét tárgyalták meg. A találkozón Észak-Koreából száműzött magas rangú vezetők vettek részt: egykori diplomaták, a védelmi minisztérium volt tisztségviselői és tábornokok. A megnyitóbeszédet azonban Dzsang Dzsin Szung, Kim Dzsong Il egykori kedves vezető propagandagépezetének egyik meghatározó tagja tartotta. 

Polgárháború felé sodródik Észak-Korea

A volt hírszerző tiszt és tiszteletbeli költő meglepő bejelentést tett, azt állítva: Észak-Korea a polgárháború felé sodródik. Mint elmondta, az észak-koreai kormány legfelső vezetőinek egy csoportja - akik korábban közvetlenül csak Kim Dzsongilnek jelentettek - megtagadták az új vezető, Kim Dzsongun parancsainak végrehajtását, és gyakorlatilag átvették az ország irányítását. 

Dzsang Dzsin Szung szerint az észak-koreai vezetők kettészakadtak, hatalmi harc bontakozott ki: egy részük teljhatalmat gyakorolna továbbra is a gazdaság felett, más részük viszont megnyitná a kapukat a külföldi tőke előtt, hogy ebből gazdagodjanak meg. 

Forrás: AFP/Kns

Eltűnt a nyilvánosság elől Kim Dzsongun

A mostani bejelentés kiélezett helyzetben érte a sajtót, a 31 éves vezető ugyanis egy hónapja nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ezért megindultak a találgatások. Kim Dzsongun apja halálát követően, 2011-ben vette át a kommunista ország irányítását. 

A múlt héten az állami televízió közvetítette a legfőbb népi gyűlés tanácskozását, melyen a vezető üres helye volt csak látható. A Nyugat által látszatparlamentnek tartott testület évente egyszer, vagy maximum kétszer ül össze, ezért még feltűnőbb volt Kim Dzsongun hiánya. A Csoszun Ilbo dél-koreai lap úgy tudja, a vezető mindkét bokáját műtötték, s jelenleg is kórházban ápolják, ezért nem mutatkozik.

Külföldi befektetőket hívnának az országba

A rezsim korábban is tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a külföldi befektetőket az országba vonzza, azonban az Észak-Korea ellen hozott nemzetközi szankciók miatt ezek sorra meghiúsultak. Tavaly decemberben politikai tisztogatásba kezdett Kim Dzsongun, aki apjától vette át a hatalmat. Akkor olyan információk szivárogtak ki, hogy a vezetés nem változtat gazdaságpolitikáján, és nem hagy fel a külföldi tőke bevonzására irányuló erőfeszítéseivel.