Elemzik a brit túsz kivégzéséről készült videót

2014.10.04. 07:16

A brit hatóságok megpróbálják minél gyorsabban ellenőrizni annak a felvételnek a hitelességét, amelyet az Iszlám Állam hozott nyilvánosságra Alan Henning kivégzéséről. 

Ha a felvétel valódi, akkor Nagy-Britannia szerint a rajta látható jelenet „förtelmes gyilkosság”. David Cameron miniszterelnök kijelentette, hogy Alan Henning megölése ismét az Iszlám Állam barbárságát igazolja.

„Tudunk a felvételről, és megpróbáljuk a lehető leggyorsabban ellenőrizni valódiságát. Az áldozat családjának minden támogatást megadunk, ők most azt kérik, hogy hadd maradjanak magukra” – közölte a brit külügyminisztérium szóvivője.

„Alan azért ment Szíriába, hogy vallási hovatartozástól függetlenül segítsen mindenkinek, akinek szüksége van rá. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy el tudjuk fogni ezeket a gyilkosokat, és bíróság elé állíthassuk őket” – jelentette ki a brit miniszterelnök.

Alan Henning egy korábbi felvételen.Forrás: AFP/Ho

Washington is elítélte

A Fehér Ház szerint a felvétel a szélsőséges szervezet kegyetlenségének bizonyítéka. Lisa Monaco, Barack Obama amerikai elnök terrorelhárítási tanácsadója közölte, hogy elemzik a videofelvételt.

Maga Obama elnök közölte, hogy az Egyesült Államok szigorúan elítéli Henning „kegyetlen meggyilkolását”. Az Egyesült Államok Nagy-Britanniával és a többi szövetségeseivel „azon lesz, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák az elkövetőket, és folytatják azokat a határozott lépéseiket, amelyeknek célja az Iszlám Állam meggyengítése és végül szétzúzása” – mondta az elnök.

Francois Hollande francia elnök közölte, hogy „felháborítja a kegyetlen bűncselekmény”.

Újabb túsz kivégzésével fenyegetnek

A felvétel végén a már ismert, brit akcentussal beszélő hóhér azzal fenyegetőzik, hogy kivégeznek egy újabb embert, aki a fogságukban van, és akit Peter Kassig néven azonosítottak

Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők megerősítették, hogy a 26 éves Peter Kassig az Iszlám Állam fogságában van. Az AP információi szerint a szárazföldi hadsereg egy különleges egységének tagja volt. 2007-ben szolgált Irakban, majd egészségi okból, érdemei elismerése mellett leszerelték. Traumatológus technikusnak tanult, majd 2012-ben Libanonba utazott, és a szíriai határ mentén lévő kórházakban dolgozott. 2013-ban rabolták el - számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

Imádkozzanak érte

Kassig szülei közleményben arra kértek mindenkit, hogy imádkozzon fiukért és minden ártatlan emberért, akit bárhol a világon fogva tartanak. A szülők elmondása szerint fiuk a SERA segélyszervezet alkalmazottja volt Szíriában, amikor tavaly októberben foglyul ejtették. A fogságban áttért az iszlámra.

Miután a hét elején Alan Henning felesége a videó üzenetben arra kérte a dzsihádistákat, hogy engedjék szabadon a férjét, ebben csatlakozott hozzá tucatnyi brit muzulmán vezető. A férfi kivégzésének hírére Mohammed Shafiq, a Ramadhan Foundation nevű muzulmán segélyszervezet vezetője „brit hősnek” nevezte Henninget.