Elérte Európát is az ebola

Vágólapra másolva!
Ebola-vírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban, s ő az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget - jelentette be a spanyol egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Ana Mato tárcavezető közlése szerint a nővér tagja volt annak a kórházi csoportnak, amely egy Sierra Leonéból Ebola-fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt, aki a múlt hónapban belehalt a betegségbe.

A miniszter közölte: mindent megtettek, hogy biztosítsák a beteget ápoló kórházi személyzet és az egész lakosság egészségét. Az elhunyt atyát boncolás nélkül elhamvasztották az esetleges fertőzések megelőzése érdekében.

Megfigyelés alatt

Az ápolónőn végzett két teszt is pozitív eredménnyel végződött, ezért elkülönítették. Állapota stabil. A minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy bárkit megfertőzött volna. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartják azt a 30 tagú egészségügyi csoportot, amely a spanyol papot kezelte.

Több ezer halott

A betegség Nyugat-Afrikában már több mint 3400 emberrel végzett a WHO adatai szerint. Az ebolás területekről visszatért orvosokkal is beszélgettünk. Cikkünket itt olvashatja.

Az ebola egyébként a múlt héten jelent meg az Egyesült Államokban. Egy dallasi kórházban kezelt férfinál mutatták ki a fertőzés kórokozóját.