Teherautóval tépték szét a Lenin-szobrot - Videó

2014.10.07. 13:03

Újabb két Lenin-szobrot döntöttek le ismeretlenek keddre virradóra a kelet-ukrajnai Harkiv városában.

Az "akcióról" videofelvételt is közzétett az interneten a Keleti Blokk nevű nacionalista szervezet. A símaszkot viselő elkövetők az orosz bolsevik forradalom vezérének két különböző kerületben felállított szobrait drótkötéllel próbálták lerántani a talapzatáról. Az egyiket azonban nem sikerült még teherautó segítségével sem, így csak összetörték, de alsó része a talapzaton maradt. A szobrok lehullott darabjaiból "szuvenírnek" magukhoz vettek néhányat, köztük az egyik Lenin-szobor fejét, amellyel a felvételen pózoltak. A videofelvételen hallható, ahogy a rongálók egymás között orosz nyelven beszélnek.
A hatóságok egyelőre nem reagáltak a történtekre.

Darabjaira szaggattákForrás: Origo

Harkivban augusztusban és szeptemberben már öt Lenin-szobrot távolítottak el közterekről. Szeptember 28-án Ukrajna legnagyobb, mintegy 20 méter magas Lenin-bronzszobrát taszították le talapzatáról az Ukrajna egységéért tartott tömeggyűlés résztvevői. Az üresen maradt talapzatot a helyi vezetés azóta körbekeríttette, mert kommunista és nacionalista jelszavakat firkáltak rá.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az akkori eset után közölte, hogy az emlékmű megrongálása ügyében indított vizsgálatot lezárják, mert kiderült, hogy Ihor Baluta, a megye kormányzója már korábban utasítást adott a szobor eltávolítására.

Ukrajnában tavaly februárban kezdődött a Lenin-szobor-döntési hullám, országszerte eddig mintegy kilencven ilyen emlékmű hullott a porba. Válaszul a kommunisták az ukrán nacionalisták hőseinek, Sztepan Banderának, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítójának és Roman Suhevics UPA-parancsnoknak az emlékműveit rongálták meg.