Tüntetők jutottak be az Európai Parlamentbe

2014.10.07. 12:07

Kurd tüntetők hatoltak be kedden délelőtt az Európai Parlament brüsszeli épületébe, és azt követelték, hogy az Európai Unió segítsen a kurdoknak az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcban. A tüntetők nem sokkal később elhagyták az épületet.

Egyes beszámolók szerint 30-40, mások szerint több mint 100 tiltakozó Abdullah Öcalan Törökországban fogva tartott kurd vezető arcképével ellátott zászlókkal és az Öcalan és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által alapított úgynevezett Kurdisztáni Közösségek Uniója lobogójával gyakorlatilag elfoglalta ez Európai Parlament központi épületének fő közlekedőfolyosóját, amely összeköti egymással a komplexum különböző részeit.

Benyomultak az épületbe

EP-képviselők és a helyszínen lévő újságírók által közzétett internetes bejegyzések szerint a tüntetők a biztonsági intézkedésekre fittyet hányva egyszerűen benyomultak az épületbe, amelynek harmadik emeletén aztán a legtöbben ülősztrájkba kezdtek, és nem voltak hajlandók távozni. Az épületegyüttes bejáratainál nem sokkal később több kisbusszal jelent meg a belga rendőrség, és lezárta a bejáratokat.

És ha fegyveresek törnek be?

Több EP-képviselő súlyos biztonsági incidensnek nevezte a történteket, és feltették a kérdést: mi történt volna, ha fegyveresek akarnak behatolni az épületbe? Martin Schulz, az EP elnöke az internetre kitett rövid üzenet és fénykép tanúsága szerint találkozott a tiltakozók vezetőivel, és meghallgatta őket, de egyelőre ennél több tájékoztatást nem nyújtottak a találkozóról. A European Voice című, uniós ügyekkel foglalkozó lap helyszíni tudósítása szerint a tiltakozók azt követelik, hogy az Európai Unió segítsen a kurdoknak az Iszlám Állam elnevezésű muszlim szélsőséges szervezet ellen folytatott harcban.

Nem voltak erőszakosak

Az újság tudósítója, Dave Keating nem sokkal később arról is beszámolt, hogy a tiltakozók végül rendbontás nélkül, önként elhagyták az épületet, miközben – az Iszlám Állam korábbi nevének, az Iraki és Levantei Iszlám Állam angol változatának rövidítését használva – azt kiabálták: ISIS! Terroristák! és Szabad Kurdisztánt!  Szemtanúk szerint a tiltakozás békés volt, a tiltakozók nem voltak erőszakosak.