WHO: Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

REPATRIATION MEDECINS SANS FRONTIERES EPIDEMIC DISEASE AMBULANCE PATIENT HOSPITAL HORIZONTAL STRETCHER JU MPSUIT MASK
The first Norwegian patient infected with the Ebola virus arrives at the Oslo university Hospital Ullval on October 7, 2014. AFP PHOTO / TERJE PEDERSEN / NTB scanpix / NORWAY OUT
Vágólapra másolva!
Még több, a spanyolorszégi esethez hasonlóra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlennek látszik az Ebola terjedése Európában, ahonnan sokan utaznak az érintett afrikai országokba és visszafelé is - mondta kedden Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Hétfőn derült ki, hogy Spanyolországban is megjelent a betegség. Egy olyan ápolónőnél azonosították a vírust, aki egy Sierra Leonéból fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt. Négy másik embert is kórházi megfigyelés alá vontak, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el az ebolavírust.

Megérkezik a norvég fertőzött az olsói egyetemi kórházba Forrás: AFP/Terje Pedersen

Nagy valószínűséggel a jövőben is lesznek ilyen importált esetek és hasonlóak, mint ami Spanyolországban történt – mondta a Reuters hírügynökségnek Jakab Zsuzsanna. A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából vittek haza, miután elkapták a fertőzést. ide tartozik Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország is.

A járvány a három leginkább sújtott afrikai államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 3400 emberrel végzett.

Jakab Zsuzsanna szerint a pácienseket kezelő európai egészségügyi dolgozóknak, családjuknak és közeli ismerőseiknek legnagyobb a kockázata a megfertőződésre. Ez meg fog történni, de szerintünk az a legfontosabb dolog, hogy

a vérzéses lázbetegségek, köztük az ebola elleni válaszra - mondta.

Döbbenetes helyzetkép egy ebolakórházból itt és a három lehetséges fegyver a betegség ellen itt olvasható.