Legalább 32 ember meghalt, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta  magát Szanaa központjában. Síita húszi lázadókat célzott. Az arabfélszigeti al-Kaidát sejtik a támadás mögött.

Több mint 40 ember meghalt, köztük gyerekek is csütörtökön a jemeni fővárosban egy öngyilkos robbantásban, amelynek a célpontjai síita muzulmán húszi lázadók voltak Szanaa központjában. Sok a sebesült.

A pokolgép a központi Tahrír téren robbant, amelyet a húszi lázadók ellenőriznek. A lázadókat vezetőjük, Abdel-Málik al-Húszi csütörtökre újabb tüntetésekre szólította fel Ahmed Avad Mubarak miniszterelnöki kinevezése ellen. A robbanás a demonstrációra gyülekezők között történt.

Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Egy szemtanú rendőr azt mondta, látta, amint a robbanóövet viselő merénylő megközelíti a tüntetők egyik ellenőrző pontját. "Aztán a biztonságiak és a civilek között felrobbant" – idézte a Reuters. Az AFP hírügynökség egyik fotósa négy gyerek holttestét számolta össze. 

Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Nagyon nem akarják Mubarakot

Az alig két napja kinevezett Mubarak, miután a síita lázadók vezetője a külföld bábjának bélyegezte őt, visszaadta megbízatását Abed Rabbo Manszúr Hádi elnöknek, és visszautasította, hogy hivatalba lépjen. A lázadók az ENSZ közvetítésével létrejött jemeni békemegállapodás kisiklatásával fenyegetőztek arra az esetre, ha az államfő beiktatja a kormányfői posztra Mubarakot, eddigi kabinetvezetőjét. Az elnök elfogadta a visszalépést.

Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A merényletet még senki sem vállalta magára, de megfigyelők szerint az az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű szunnita terrorszervezet korábbi robbantásaira emlékeztet. Az is valószínűsíti ezt, hogy a főváros húszik általi "bevétele" után az AQAP a síita lázadók elleni könyörtelen háborúval fenyegetőzött. A detonáció után a gyülekezők szétfutottak, a tér hamar kiürült.

Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Újra harc jöhet

A csütörtöki terrorakció azzal fenyeget, hogy kiújulnak a Szanaa ellenőrzéséért vívott erőszakos összecsapások, amelyek – a mostani merényletet nem számítva – már legalább 140 halálos áldozatot követeltek szeptember közepe óta.

Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Csütörtökön az ország délkeleti részén fekvő Mukallában, Hadramaut tartomány székhelyén is öngyilkos merényletet követtek el, abban tíz katona vesztette életét. "Egy al-Kaida-kamikaze vezette, robbanószerrel megrakott autó hajtott Mukalla nyugati bejáratánál egy katonai ellenőrzőpontba, a robbanás megölt tíz katonát, és tönkretett két katonai járművet" – közölte egy katonai forrás az AFP hírügynökséggel.