Maszkos ember is volt a lelőtt maláj gép áldozatai között

2014.10.09. 15:02

Oxigénmaszkkal az arcán találták meg a Kelet-Ukrajna felett lezuhant malajziai utasszállító gép egyik utasának holttestét - jelentette be Frans Timmermans holland külügyminiszter.

Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a Boeing-777-es gép utasai azonnal meghaltak.
Timmermans, akit a NOS holland állami televízió csütörtökön idézett, kérdésre válaszolva azt mondta: "Az emberek aligha észlelhették a rakéta közeledését, de tudják-e, hogy az egyik áldozatot oxigénmaszkkal az arcán találták meg? Ez azt jelenti, az utasnak volt ideje erre felvenni. Végső soron nem zárhatjuk ki ezt a lehetőséget" - tette hozzá.

A jelentésben nem szerepelt

A júliusi katasztrófa okait vizsgáló holland szakértői testület által szeptember 9-én nyilvánosságra hozott előzetes jelentésben nem szerepelt az, hogy az egyik utason oxigénmaszk volt. A holland bizottság szerint több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy által okozott szerkezeti károsodás miatt már a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata Kelet-Ukrajna fölött.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

Másodperceik voltak

Szakértők szerint ilyen esetekben a fedélzeten tartózkodó utasok szinte azonnali halálra vannak ítélve, legfeljebb néhány másodpercig maradhatnak életben. Az utasszállító repülőgépeken nyomáscsökkenés esetén az oxigénmaszkok automatikusan kiesnek az utasok fölötti rekeszekből, és azonnal használhatják őket.

Szakadárok lőttek

A tragédiában 298-an vesztették életüket, többségében hollandok, de volt 43 malajziai állampolgár is a fedélzeten. Kijevben és a nyugati országokban már a holland vizsgálat lezárulta előtt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok lőtték le a gépet egy orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rakétával.