Ebola-riasztás egy Las Vegasban leszállt repülőgépen

Vágólapra másolva!
Karanténba helyezték a gépet két, gyanús tüneteket mutató utas miatt.
Vágólapra másolva!

Karanténba került egy repülőgép a Las Vegas-i McCarran repülőtéren pénteken. A gépen két embernél merült fel a fertőzés gyanúja, az egyik kórház már felkészült a fogadásukra – jelentette a Newsweek amerikai hírmagazin.

A Delta Airlines New Yorkból érkező gépét a beszálló kapuk előtt várakoztatják. A KTLA 5 Los Angeles-i tévéadó híroldala a gép egyik utasára hivatkozva jelentette, hogy két utast szállítottak le a gépről vegyvédelmi ruhába öltözött egészségügyiek.

A Clark megyei hatóságok utóbb jelezték, hogy az egyik utas, aki a közelmúltban Afrikában járt, hányni kezdett a gépen, ezért volt a riasztás. Alaposabb kikérdezése és megvizsgálása után megállapították, hogy nem ebolás. A másik leszállított emberről nem tudni, de a gép többi utasa hamarosan kiszálhat – jelentette a KTLA 5.

4033 halott

A betegségben elhunytak száma eközben már átlépte a 4000-et. Erről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számolt be pénteken. Az október 8-ig felvett adatok szerint hét országban 8399 Ebola-esetet regisztráltak. A fertőzöttek közül 4033-an belehaltak a betegségbe. Három nappal korábban még 8033 fertőzöttről és 3865 halálos áldozatról érkeztek hírek.

A friss WHO-jelentés két csoportba osztja az érintett országokat. Az elsőbe a leginkább sújtott három nyugat-afrikai országot, Libériát, Sierra Leonét és Guineát tették. Ezek közül továbbra is Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ahol az eddig azonosított 4076 fertőzött több mint fele, 2316 ember halt meg. Itt a betegeket ellátó egészségügyi személyzet közül is sok áldozatot szed az Ebola: 416-an fertőződtek meg, 233-an bele is haltak.

Eltérő járvány

A második csoportba a változatlanul csak 20 megbetegedést és 8 halálos áldozatot számon tartó Nigériát sorolja a WHO, valamint Szenegált, Spanyolországot és az Egyesült Államokat, ahol 1-1 ember halt bele a betegségbe.

Eközben a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy, a nyugat-afrikaitól eltérő Ebola-járvány zajlik. Itt a WHO szerint október 7-ig 71 betegből 43 halt meg.