Kórházba került Mihail Gorbacsov

HORIZONTAL 1430485 Russia, Moscow. 03/30/2013 First president of the USSR Mikhail Gorbachev speaks in a public lecture at RIA Novosti Agency. Alexander Vilf/RIA Novosti
Mihail Gorbacsov egy 2013 márciusi eseményen
Vágólapra másolva!
Kórházba került Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője - jelentette csütörtök éjjel az orosz sajtó.
Vágólapra másolva!

"Az állapotom közepesen alakult egy hete, de ma kórházba kerültem. Egészségi állapotom romlik. Monitorra kapcsoltak. Ismerik a jellememet, elszántam magam, hogy harcolni fogok az életért" - idézte a 83 éves politikust az Interfax orosz hírügynökség.

Gorbacsov, aki az átépítés és a nyilvánosság jelszavával akaratlanul is a szétesésbe vezette az egykori világhatalmat, fáradtnak és felpuffadt arcúnak nézett ki legutolsó közszereplésein. Az orosz sajtó szerint cukorbeteg. Egészségi gondjai miatt tavaly áprilisában nem tudott részt venni Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök temetésén sem.

Mihail Gorbacsov egy 2013 márciusi eseményen Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexander Vilf

Nyugaton nagyra becsülik, de honfitársai őt tartják felelősnek a Szovjetunió felbomlásáért, és az azt következő gazdasági és társadalmi válságért. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kényes viszonyban van, több alkalommal is bírálta a demokratikus jogok korlátozása miatt, és felszólította, hogy mondjon le a hatalomról.