A tálibok lelőtték, most Nobel-békedíjat kapott

2014.10.10. 11:15

A gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai kapta idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság. Malala csak 17 éves - ő az a lány, akit  két évvel ezelőtt tálib fegyveresek lőttek fejbe, mivel  blogjában a nők és lányok oktatásáért szólalt fel.

Egy indiai és egy pakisztáni jelölt kapta meg idén a Nobel-békedíjat: Kailás Szatjárti (indiai) és Malala Juszafzai (pakisztáni) a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért kapták meg a kitüntetést.

Malala 17 évével a legfiatalabb Nobel-békedíjas a világon: a norvég jelölőbizottság azért a hősies harcért ítélte neki a kitüntetést, amit hazájában a lányok oktatásáért folytatott. Malala Juszafzai  kislányként indított blogjával lett egyre népszerűbb, amiben a fiúkkal egyenlő oktatási feltételeket és jogokat követelt. Bár e-naplóját névtelenül írta, a tálibok rájöttek kilétére, és 2012 októberében fegyereseik fejbe lőtték. Malala azonban túlélte a támadást, ami még inkább személyére és a blogjában képviselt célokra irányította a figyelmet. A tálobok a sikertelen merénylet után vérdíjat tűztek ki a lány fejére.

Malala Juszafzai, a 2014-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettje. A pakisztáni díjazott a gyermekek jogainak védelmében küzd.Forrás: AFP/Wole Emmanuel

A 60 éves Kailás Szatjárti hazájában demonstrációkat szervezett a gyermekek kihasználása ellen, és jogaik védelmében, és részt vett több, a témával kapcsolatos nemzetközi egyezmény kialakításában is.

A megosztott Nobel-békedíjnak az is különös jelentőséget ad, hogy egy muszlim és egy hindu együtt kapja meg, jelezve, hogy a vallási különbségek ellenére egyformán lehet fellépni az oktatási jogokért és radikalizmus ellen - írja honlapján a BBC.

Személy és szervezet is kaphatja

Az 1901-től kiosztott Nobel-békedíj egy a hat kitüntetés közül, amit a dinamit feltalálója, a svéd Alfred Nobel hagyatéka alapján osztanak ki. Alfred Nobel útmutatása szerint annak kell adni az elismerést, "aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért."

Kailás Szatjárti indiai gyermekjogi aktivista, a 2014-es Nobel-békedíj másik kitüntetettje.Forrás: AFP/Ravi Raveendran

A díj abban is különbözik a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobeltől, hogy nem Stockholmban, hanem az oslói Városháza nagycsarnokában adják át - a díjazott pedig lehet személy és szervezet is.

Teréz anya és Jimmy Carter is megkapta

A híres és elismert Nobel-békedíjasok között szerepel például Marin Luther King amerikai tiszteletes (1964), az albán származású Teréz anya (1979), Ang Szán Szu Csí mianmari ellenzéki aktivista (1991) , de így ismerték el Jimmy Carter amerikai elnök nemzetközi békítő tevékenységét is 2002-ben. Díjat kapott volna 1948-ban Mahátma Gandhi is, akit azonban meggyilkoltak, így a döntés abban az évben elmaradt.

Szervezetek közül több alkalommal díjazták a Nemzetközi Vöröskeresztet, Nobel-békedíjat kapott az ENSZ és 2012-ben az Európai Unió is, derül ki a Wikipédia összefoglalójából.

Kérdéses díjazottak

A Nobel-békedíjak kiosztását ugyanakkor számos kritika is érte: Henry Kissinger amerikai külügyminiszter 1973-as elismerése a kitüntetés történetének egyik legbotrányosabb eseménye volt, a döntés miatt két bizottsági tag is lemondott. A díjazott még Richard Nixon nemzetbiztonsági tanácsadójaként támogatta Kambodzsa bombázását, ami sokak szerint a vörös khmerek felemelkedéséhez vezetett, s a Nixon-interjú kiszivárgott részletei szerint Henry Kissinger szovjet belügynek nevezte, ha "egy zsidót gázkamrába" zárnak.

Kérdéses, hogyan kaphatott békedíjat "A Közel-Keleti béketeremtéshez való hozzájárulásért "Jasszer Arafat, aki az önálló palesztin állam létrehozása érdekében az erőszakot sem utasította vissza. Ő alapította a Fatah palesztin szervezetet is, amit főként fegyveres akciók tettek ismertté. Kritikák érték a díjosztó bizottságot Barack Obama 2009-es kitüntetéséért is, hiszen az amerikai elnök iraki és afganisztáni szerepvállalása sem volt békemissziónak mondható.