Megkapta kitüntetését II. Erzsébettől Angelina Jolie

II. ERZSÉBET; Jolie, Angelina London, 2014. október 10.
II. Erzsébet brit uralkodó (b) a lovagi cím női megfelelőjének számító, Dame előnév viselésére jogosító legmagasabb ranggal tünteti ki Angelina Jolie amerikai színésznőt, az ENSZ Menekültügyi Főbizto
London, 2014. október 10. II. Erzsébet brit uralkodó (b) a lovagi cím női megfelelőjének számító, Dame előnév viselésére jogosító legmagasabb ranggal tünteti ki Angelina Jolie amerikai színésznőt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövetét a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2014. október 10-én. Jolie a címet humanitárius tevékenységének elismeréseként kapta, mert részt vett abban a kampányban, amely a szexuális erőszak megfékezésére irányul a háborús övezetekben. (MTI/EPA/PA/Anthony Devlin)
Vágólapra másolva!
Ezentúl viselheti a Dame előnevet. A nemi erőszak elleni fellépés miatt érdemelte ki.
Vágólapra másolva!

Privát találkozó keretében pénteken átvette II. Erzsébet brit királynőtől a legmagasabb uralkodói kitüntetés női megfelelőjét Angelina Jolie. Az amerikai színésznő - állampolgársága miatt - a Dame előnévre jogosító rang tiszteletbeli változatát kapta, amely a lovagi cím megfelelője.

A királynő nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, mint a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért végzett tevékenységét ismerte el. Angelina Jolie, az ENSZ menekültügyi főbiztosának különmegbízottja szorosan együttműködik William Hague volt brit külügyminiszterrel a nemi erőszak felszámolásáért a konfliktuszónákban.

Forrás: MTI/EPA/PRESS ASSOCIATION/Anthony Devlin

A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. A filmcsillag a nyári listán szerepelt, mások mellett Schiff András zongoraművész és Daniel Day-Lewis színész társaságában.