Szmogtól fulladozik Peking

This picture taken on October 9, 2014 shows people walking past the Bird Nest, or the National stadium in Beijing amid heavy smog. Days of heavy smog shrouding swathes of northern China pushed pollution to more than 20 times safe levels, despite governmen
Alig látszik a Madárfészek Stadion
Vágólapra másolva!
Szmog borítja a kínai fővárost immár harmadik napja, a helyi online média szerint a lakosságot pénteken arra figyelmeztették, hogy csak szükség esetén hagyja el otthonát és akkor is viseljen védőmaszkot. 
Vágólapra másolva!

Az országos meteorológiai központ a szürkeségbe burkolódzott Pekingben a négyfokozatú szmogriadó második legsúlyosabb, narancsszínű fokozatát rendelte el. Az általános és középiskolákban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, a főváros leginkább szennyező gyárainak már 30 százalékkal vissza kellett fogniuk a termelésüket.

A határérték nyolcszorosa

A levegő minősége jóval meghaladja az egészségre súlyos veszélyt jelentő alsó határértéket. A 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű, szálló porszemcsék koncentrációját egy köbméter levegőben kifejező érték (PM2,5) már csütörtökön elérte a 455-öt, ami a kínai szabvány szerinti - nem túl szigorú - 60 mikrogrammos határnak csaknem a nyolcszorosa.

A sajtóbeszámolók szerint a helyzet egész Észak-Kínában hasonló. Hopej és Sanhszi tartományokban jellemzően párás szmog ülte meg a településeket, 18 Pekingbe, Harpinba és Sanghajba vezető autópályát le kellett zárni. Hopejben a sárga után szintén narancsra emelték a riasztás fokozatát.

Alig látszik a Madárfészek Stadion Forrás: AFP/China Out

Az időjárás és a szomszédos tartományok

Fővárosi szakemberek az elmúlt napokban a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett a környező tartományok tevékenységét okolták a pekingi szmogért. A szomszédságban ugyanis állítólag javában égetik a szalmát. Honanban az őszi betakarítás után csaknem 8 ezer égetőhelyet figyeltek meg.
Előrejelzések szerint a hétvégére egy északnyugat felől érkező, háromnapos hidegfront éri el a térséget, és a meteorológusok arra számítanak, hogy ez - még ha ideiglenesen is, de - megtisztítja a térség levegőjét.

1 pekingi nap = 21 szál cigi

Egy tavaly nyilvánosságot kapott nemzetközi tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A szakértők elsősorban a széntüzelésre vezették vissza következtetéseiket. Egy kutatás szerint a szabad levegőn töltött egyetlen nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.
A központi kormány és a főváros már több intézkedést hozott és hatalmas összegeket különített el a levegő minőségének javítására, üzemeket telepítettek ki, megszigorították a környezetvédelmi szabványokat, korlátozták az autók számát és megkezdték a széntüzelésű kazánok cseréjét, korszerűsítését is. A lakosság azonban egyelőre nem tapasztal átütő eredményeket.