Megszigorítják az ebola elleni óvintézkedéseket

Vágólapra másolva!
Az ebolafertőzést elkapó ápolónő esete azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban újra kell gondolni a vírus elleni védekezést, és hogy ezen a területen meg kell kettőzni az erőfeszítéseket - jelentette ki Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az igazgató elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár egyetlen személy is megfertőződjön. Barack Obama elnök az ebolavírus miatt tanácskozásra hívta össze kabinetjét.

Frieden szerint az ebolával kezelt dallasi ápolónő – akit több amerikai sajtóorgánum a 26 éves Nina Phamként azonosított – állapota stabil. Az igazgató elmondta, hogy megfertőződésének okát még mindig keresik.

Buksi marad

A dallasi hatóságok úgy döntöttek, hogy

, mint azt a múlt héten Spanyolországban tették spanyol kolléganője, Teresa Romero Ramos kedvencével, Excaliburrel. Nina Phamnek egy Cavalier King Charles spánielje van. Az amerikai nő kutyáját megfigyelés alá helyezik – ugyanakkor az egészségügyi szakemberek szerint nem világos, hogy a vírus hogyan viselkedik egy ilyen állat szervezetében.

Buddy Caldwell, Louisiana főügyésze bejelentette: nem engedélyezi, hogy egy, az állama területén található, veszélyes hulladék tárolására szakosodott szeméttelepre szállítsák a Thomad Eric Duncan elégetett személyes tárgyai után megmaradt hamut. Az ebolában elhunyt férfi személyes tárgyait pénteken tüzelték el a texasi Port Arthurban, és a maradványokat egy louisianai hulladéklerakóba szállították volna, ám Caldwell kijelentette, hogy a túl sok ismeretlen tényező miatt veszélyes lenne a hamut államhatárokon átutaztatni.

A síron túl is

A The Wall Street Journal hétfői száma szerint Libériában az ebolában elhunytak családtagjai 40-50 dollárnak megfelelő összegért vesztegetik meg a helyi egészségügyi tisztségviselőket, hogy hivatalosan ne a járványt tüntetessék fel haláloknak. Az elhunytak így a helyi szokásoknak megfelelő temetési szertartásban részesülhetnek, azaz a közszemlére kitett, lefürdetett halottat akár napokig simogathatják-csókolgathatják a hozzátartozók. A nyugat-afrikai országban a holttestek jelentik a kór terjedésének első számú forrását.