Ukrajna ellen kémkedtek orosz hackerek

Vágólapra másolva!
Több nyugati kormány, a NATO és Ukrajna ellen is kémkedtek azok az orosz hackerek, akik a Windows operációs rendszer feltörésével juthattak fontos adatokhoz – értesült a The New York Times című amerikai napilap az iSight Partners nevű biztonsági cég jelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A hírről szintén beszámoló BBC brit közszolgálati adó szerint egyelőre nem tudni, milyen adatokhoz férhettek hozzá a számítógépes kalózok. A jelentés készítői azt feltételezik, hogy az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kutakodhattak.

Már augusztusban kémkedhettek

A NATO szeptemberi walesi csúcstalálkozója alatt például az ukrán kormány és legalább egy amerikai szervezet számítógépeit törték fel. A célpontok között európai energetikai, telekommunikációs és hadiipari vállalatok is voltak.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kutakodhattak Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az iSight Partners szerint az orosz hackerek már korábban is aktívak voltak. A szóban forgó támadások idén augusztusban kezdődtek.

A Microsoft orvosolta a problémákat

A Microsoft közölte, hogy kijavítja a hibát. Az informatikai óriásvállalat egyik szóvivője elmondta, hogy automatikus frissítést adnak ki a Windows Vista, a Windows 7, a Windows 8 és a Windows 8.1 operációs rendszerekre.

Bár nem tudni biztosan, hogy a hackerek kapcsolatban álltak-e az orosz kormánnyal, egy elismert informatikai szakértő szerint Moszkva állhatott a támadássorozat mögött, a kalózok célja ugyanis pusztán az információszerzés volt. A Kreml egyelőre nem kommentálta a kémkedésről szóló sajtóhíreket.