Putyin olyan, mint Puskin

SQUARE FORMAT 2484090 Russia. 08/29/2014 August 29, 2014. Russian President Vladimir Putin talks to the participants in the Seliger 2014 National Youth Forum in the Tver Region. Michael Klimentyev/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Az oroszok egyre jobban szeretik Vlagyimir Putyint, de ezt nem tartják személyi kultusznak a moszkvai Levada közvélemény-kutató központ szociológusai szerint.
Vágólapra másolva!

Számos orosz számára Vlagyimir Putyin sokáig a „remény elnöke” maradt, jóval kevesebben voltak, akik úgy vélték, hogy sikeresen oldja meg az ország problémáit. 2014 szeptemberében viszont első ízben magasabb volt azon válaszadók száma, akik szerint Putyin a realitások embere. „Ennek nincs köze a valós problémák megoldásához, sokkal inkább az elnök irányvonala soha nem látott támogatottságáról tanúskodik” – közölte a Vedomosztyi.ru hírportál írása szerint Natalja Zorkaja, a Levada központ szociológusa.

Bíznak Putyin sikerében

A megkérdezettek 31 százaléka azonosul az elnök nézeteivel, 23 százalék kész támogatni Putyint mindaddig, amíg „kész demokratikus és piaci reformokat véghezvinni”, további 17 százalék pedig „megfelelő politikusok híján” támogatja a jelenlegi vezetőket.

Vlagyimir Putyin "a realitások embere" Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

A válaszadók 42 százaléka szerint Putyin őszintén akar javítani a lakosság helyzetén, további 28 százalékuk szerint hat éven belül ez sikerülni is fog neki.

Putyin mindenek felett

Putyin támogatottságában a megkérdezettek nem látják a személyi kultusz jegyeit. Míg 2010 júliusában a válaszadók 27 százaléka látott erre utaló jeleket, jelenleg csak 19 százalék, szemben a 40 százalékkal, aki szerint egyáltalán nincsen személyi kultusz. „Az emberek nem szeretik a Szovjetunióhoz viszonyítást, Putyin pedig minden kritikán felül áll, ő most olyan mint Puskin - mindnyájunké. Nem tudni, ebbe mennyire játszik bele a lelkesedés és az arra való hajlam, hogy szemet hunyjanak a problémák felett” – mutatott rá a szociológus.