Hány ebolás van Európában?

nk20141013
Egy munkás tisztítja védőruháját, miután fertőtlenítette a második Egyesült Államokban megfertőződött ebolás beteg házát Dallas-ban.
Vágólapra másolva!
Főleg Afrikában terjed az ebola, de kerültek már betegek Európába és az USA-ba is. Itt is történtek fertőzések, de annak ellenére, hogy több országba szállítottak ebolásokat Afrikából, csak három ember fertőződött meg, és ebből csak egy európai. A magyar tisztiorvosi szolgálat szerint nincs ok az aggodalomra, még a kórokozó esetleges behurcolása sem okozna afrikai jellegű járványt.
Vágólapra másolva!

Szerdán háromra nőtt azoknak az embereknek a száma, akiket Afrikán kívül fertőzött meg az ebolavírus. Dallasban a második ápolónő kapta el a betegséget attól a férfitól, aki tudtán kívül hurcolta be magával a fertőzést az USA-ba. A Sierra Leonéből szeptember közepén az USA-ba utazó Thomas Eric Duncan elhallgatta, hogy előzőleg segített egy ebolás beteg kórházba szállításában. Október 8-án hunyt el. Korábban egy másik, őt kezelő ápoló is elkapta a betegséget, ő mostanra valamivel jobban lett, az új fertőzöttet pedig Atlantába szállították át.

Afrikában eddig több mint 6500 embert fertőzött meg a betegség, akik közül több mint 3000-en életüket vesztették. A WHO kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő két hónapban akár 10 ezer új megbetegedés is lehet. Az USA közegészségügyi hivatalának optimista becslései szerint január közepére 11-27 ezer ember betegszik majd meg, de csak ha sikerül 70 százalékukat megfelelő körülmények között kezelni. Ez valószínűleg nem fog összejönni, Libériában csak 18, Sierra Leonéban 40 százalékuknak jut megfelelő ellátás. A pesszimista becslés 537 ezer és több mint 1,3 millió közé teszi a január közepére várható megbetegedések számát.

Ebolagyakorlat Olaszországban Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Elszigetelt esetek

Miközben Nyugat-Afrikában tombol a járvány, a világ többi részén egyelőre csak elszigetelt esetek fordulnak elő. Az újabb és újabb riasztásokról, a Makedóniában, az ausztráliai Queenslandben vagy éppen a Prágában fertőzésgyanúval kórházba szállított emberekről sorra kiderült, hogy nem fertőzöttek. Magyarországon is volt ilyen, illetve egy álhír is, ami miatt az ÁNTSZ feljelentést is tett. Helyi fertőzésre csak azokban az országokban volt példa, ahova szándékosan – a jobb ápolási körülmények miatt – vagy véletlenül – mint a dallasi beteg – kerültek ebolás betegek, de ott is csak a betegekkel kapcsolatba került ápolók körében. Összesen három ilyenről tudni, és ebből csak egy van Európában.

Ő az a spanyol ápolónő, aki Madridban kezelt korábban Afrikából hazaszállított misszionáriusokat. Teresa Romero esete volt az első alkalom, hogy valaki Afrikán kívül fertőződött meg. A két megbetegedett idős misszionáriust augusztusban, illetve szeptemberben szállították haza Afrikából. Mindketten évek óta Afrikában szolgáltak, és egyikük sem élte túl a betegséget. Az első, Miguel Pajares augusztus 12-én hunyt el, a második, Manuel Garcia Viejo szeptember 25-én. A megfertőződött ápolónő mindkettőjüket kezelte, de Viejo halála után négy nappal jelentkeztek a tünetek rajta is, és csak majdnem egy hét múlva került kórházba.

Egy munkás tisztítja a védőruháját, miután fertőtlenítette a második, Egyesült Államokban megfertőződött ebolás beteg házát Dallasban Forrás: AFP/Mike Stone

Kesztyűs kézzel

A nő azt mondta, átöltözéskor nyúlhatott az arcához abban a kesztyűben, amellyel előtte a beteghez ért. Az USA-ban megfertőződött ápolók esetében is azt gyanítják, hogy a védőruházatukról került rájuk a fertőzés, a legfrissebb feltételezések szerint túl sok (3) réteg kesztyűt viseltek, amelyek fel- és levétele nehézkes, és ennél fogva növeli a fertőzés kockázatát.

A legutóbbi információk szerint a spanyol ápolónő állapota súlyos, de stabil. Az orvosok korábban azt mondták, hogy ha szerda estig nem romlik az állapota, jó esélye van arra, hogy kigyógyuljon a betegségből. Az El País szerda délután azt jelentette, hogy kissé jobban lett, már képes maga inni, és telefonon beszélt a férjével is, hozzátartozói szerint túl van a nehezén.

Így vitték Spanyolországba az egyik misszionáriust Forrás: AFP/Spanish Defence Ministry

Október végéig izgulhatnak a spanyolok

A spanyol hatóságok 100 ember egészségi állapotát figyelik, akik korábban mind kapcsolatba kerültek a megfertőződött ápolónővel. 15 embert a III. Károly Kórház elkülönítőjében tartanak, például Romero férjét, illetve annak a szépségszalonnak az alkalmazottjait, amelyet az ápolónő feltehetően már fertőzötten felkeresett. Egyelőre egyikük sem mutatott tüneteket, az ápolónő Excalibur nevű kutyáját a fertőzéstől tartva elaltatták. Ha október 27-ig nem lesz újabb fertőzés, akkor Spanyolország megelőzte a nagyobb járvány kitörését – közölte a kórház igazgatója kedden.

Európában másutt nem történt ilyen fertőzés, pedig több helyen is kezeltek és kezelnek még ebolás betegeket. Mindannyiukat Afrikából vitték haza, hogy jobb körülmények között ápolhassák őket.

Európában kezelt ebolafertőzöttek Forrás: Origo

Németországban

három embert kezeltek, egyikük kedden hunyt el egy lipcsei kórházban. Abdel Fadeel Mohammed Basheer, 56 éves volt, és szudáni születésű. Az ENSZ-nek dolgozott Libériában labortechnikusként, az ő feladata volt az orvosi hulladék kezelése. Négy gyereke volt, és október 6-án fertőződött meg.

Egy hamburgi kórházban egy embert már kikezeltek a betegségből. A szenegáli születésű férfit augusztus végén szállították Hamburgba, és október 3-án engedték ki gyógyultan. Egy embert ápolnak még Frankfurtban. Ő egy ugandai orvos, aki Nyugat-Afrikában dolgozott egy olasz segélyszervezet megbízásából.

Franciaországban

egy ebolás beteg - egy ápoló - került kórházba még szeptember közepén, őt kísérleti kezelésnek vetették alá, és október 4-én bejelentették, hogy gyógyultan távozott a Párizs szélén fekvő Bégin katonai kórházból.

Norvégiában

jelenleg is kezelik azt, az Orvosok Határok nélkül nevű segélyszervezetnek dolgozó nőt, akit a múlt héten szállítottak Oslóba. A 30 éves norvég orvos Bóban, Sierra Leone második legnagyobb városában dolgozott. Jelenleg az Ullevål Kórházban fekszik, norvég sajtójelentések szerint 25 ember foglalkozik vele, közülük 23 különlegesen kiképzett ápoló. Az állapota stabil, javulást mutat. Norvégia Kanadától kapott egy ZMapp nevű szert a kezelésére, de igyekeznek beszerezni a TKM-EBOLA, illetve az Avigan nevű szerekből is.

Nagy-Britanniában

is kezeltek egy embert. Az ápolóként dolgozó Will Pooley Nyugat-Afrikában kapta meg a betegséget, augusztus 24-én szállították a londoni Royal Free Kórházba, és tíz nap kezelés után felépült. A ZMapp- nevű kísérleti szerrel kezelték, amely a dohánynövény antitestjeit alkalmazza. Több alkalommal is adott vért, hogy a többi fertőzöttet annak segítségével kezeljék.

Európába szállítottak még korábban két holland orvost, akikről azt gyanították, hogy elkapták a kórt, de 14 nap önkéntes karantén után kiderült, hogy nem fertőzöttek. Svájcban is van egy ápoló, akit Sierra Leonéból vittek haza, miután megharapta egy ebolafertőzött gyerek. Róla még nem derült ki, hogy elkapta-e a betegséget, de nem mutat tüneteket.

Atlantába érkezik a második megfertőzött amerikai nővér Forrás: AFP/Kevin C. Cox

Itthon nem lenne afrikai jellegű járvány

Annak, hogy az ebola kórokozója Magyarországra kerüljön, alacsony a kockázata, de behurcolása esetén sem kellene a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani – írta az Origo megkeresésére az ÁNTSZ. A tisztiorvosi szolgálat szerint a vírus szabad terjedésének több dolog is gátat szabna itthon:

  • az afrikaitól jelentősen eltérő higiénés és kulturális viszonyok,
  • a jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszer,
  • az általános közegészségügyi helyzet,
  • a magas szintű járványügyi felügyelet és felkészültség.

A vírus terjedésének az ÁNTSZ szerint ezek a főbb jellemzői:

  • a még tünetmentes beteg nem fertőz,
  • a rendelkezésre álló adatok szerint nem képes levegőben terjedni, és szúnyogok sem terjesztik,
  • a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed.