A hegyi vezetők a „halálba terelték” a hegymászókat a Himaláján

In this handout photograph released by the Nepal Army on October 15, 2014, an injured survivor of a snow storm is assisted by army personel into a Nepalese Army helicopter in Manang District, along the Annapurna Circuit Trek.  A snowstorm and avalanche in
In this handout photograph released by the Nepal Army on October 15, 2014, an injured survivor of a snow storm is assisted by army personel into a Nepalese Army helicopter in Manang District, along the Annapurna Circuit Trek. A snowstorm and avalanche in Nepal's Himalayas has killed 17 trekkers and guides -- nine foreigners and eight Nepalis -- on a popular hiking route, while more than 100 others remain out of contact on October 10, 2014. AFP PHOTO/NEPAL ARMY ----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - "AFP PHOTO / NEPAL ARMY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----
Vágólapra másolva!
A rosszul felszerelt nepáli hegyi vezetőket vádolja legalább 29 hegymászó haláláért egy brit túlélő.
Vágólapra másolva!

Paul Sherridan doncasteri rendőr őrmester azt állította a BBC Rádió 4-es csatornájának nyilatkozva, hogy a nepáli hegyi vezetők valósággal „a halálba terelték” a hegymászókat.

A két nappal ezelőtti hóviharok és lavinák legalább 29 halálos áldozatot követeltek.

Tudták, hogy vihar lesz

A brit hegymászó szerint az időjárás-előrejelzésből tudni lehetett, hogy vihar várható Annapurna körzetében, vagyis a hegyi vezetőknek meg kellett volna akadályozniuk, hogy bárki felmenjen a hegyre.

Sherridan elmondta azt is, hogy a hordároknak olyan nehéz terhet kell cipelniük, hogy emiatt nem visznek magukkal biztonsági felszerelést, ami súlyos felelőtlenség és ostobaság.

„Tulajdonképpen a halálba vezetik az embereket és önmagukat is” – vélekedett.

A nepáli hadsereg helikopterével szállítják el az egyik túlélőt Forrás: AFP/Nepal Army

Vakon botorkáltak

Beszámolója szerint olyan sűrű volt a hóesés, hogy nem láttak semmit, vakon botorkáltak. „Valaki elüvöltötte magát – azt hiszem, az egyik vezető –, hogy előrefelé menjünk. Amikor azonban engedelmeskedtünk, még rosszabb körülmények közé kerültünk. Az égnek és a földnek is ugyanolyan színe volt, azt se tudtuk, merre van a felfelé, és merre a le” – számolt be.

Mint mondta, hamar kiderült, hogy annak az embernek, akit követett, fogalma sem volt arról, hol voltak. Ekkor döbbent rá, hogy biztonságos helyről rettenetesbe kerültek, és tiszta véletlen, hogy megmenekült.

Az eddig legsúlyosabb tragédia

A mentőalakulatok még mindig túlélők után kutatnak, akik remélhetőleg üregekben és kunyhókban húzták meg magukat. A munkájukat azonban nehezíti a derékig érő hó.

A nepáli kormány két miniszter részvételével bizottságot hozott létre, amelynek a helyzet elemzése és a mentés koordinálása a feladata. A mostani volt a legsúlyosabb hegymászó-tragédia az ország történetében.