Ókori szfinxek után kutatnak Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Ókori szfinxeket tárnak fel régészek Kalifornia állam homokos tengerpartján Guadalupe közelében - a szakemberek nem műkincsek, hanem gipszből készült tárgyak után kutatnak, a Tízparancsolat című film látványos díszleteit akarják visszahozni az enyészetből.
Vágólapra másolva!

Több mint 90 évvel ezelőtt Cecile B. DeMille legendás amerikai rendező 21 óriás szfinxet és egy templomot emeltetett a térségben a Tízparancsolat című filmjének korhű forgatásához. Amikor 1923-ban a film elkészült, a stáb levonult hátra hagyva az Egyiptomot ábrázoló díszleteket.

A szfinx feje már megvan

Két éve régészek kezdtek kutatni a térségben és megtaláltak egy szfinxet, de elfogyott a pénzük a feltáráshoz. A szfinx fejét kiemelték a homokból és a közeli látogatóközpontban állították ki. Most a törzsét akarják kiásni a homokból. Az elmúlt években a szél alaposan kikezdte a törzset, amelyet nehéz lenne helyreállítani. A szél ugyanakkor feltárta egy másik szfinx lábfejét és lábát - olvasható a Los Angeles Times című amerikai napilapban.

"Az életben egyszer adódik egy ilyen feltárási hely. Szerte az országban dolgoztam régészeti lelőhelyeken, és úgy gondolom, ilyen csak Kaliforniában történhet meg" - idézte a lap M.Colleen Hamilton régészt, a feltárások irányítóját.

Karnyújtásnyira volt a lakóktól

A második szfinxnek ugyanakkor hiányzik szinte az egész feje, de a régészek azt remélik, hogy szinte érintetlen törzsét a korábban feltárt fejjel együtt állíthatják majd ki. A film és készítői iránti tiszteletből a mezőgazdasággal foglalkozó Guadalupe lakói az elmúlt évtizedekben nem bántották a díszleteket, pedig tudták, hogy ott vannak karnyújtásnyira - mondta Shilrey Boydstun, a helyi történeti társaság tagja.