Esernyővel és védőszemüveggel a paprikaspray ellen

hong kong tüntetés
A policeman holding a baton advances towards pro-democracy protesters as they clash on a street in the Mong Kok district of Hong Kong early on October 19, 2014. Hong Kong's embattled government said it will open talks with student demonstrators on October 21, after three nights of violent clashes between police and protesters who have paralysed parts of the city with mass pro-democracy rallies. AFP PHOTO / Ed Jones
Vágólapra másolva!
Vasárnapra virradóra is voltak erőszakos összetűzések Hongkongban a demokráciát követelő diákok és a rendőrség között.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, nincs kiút a cselekvésében korlátozott hongkongi vezetés és a demokráciapárti mozgalom vitájából, és utóbbi egyre elszántabban konfrontálódik a rendőrséggel.

A kínai fennhatóság alá 1997-ben visszakerült Hongkongban ez a legsúlyosabb politikai válság, amely immár negyedik hete tart, és nincs jele annak, hogy a közeljövőben megoldódna, noha a kormány és a tiltakozó diákok vezetői megállapodtak abban, hogy kedden tárgyalnak.

Egy hongkongi egyetemi tanár, Sonny Lo értékelése szerint félő, hogy egyre élesebb lesz a szembenállás, ha kedden nem sikerül közeledni a megállapodáshoz.

Csak látszólag vannak túlerőben a tüntetők Forrás: AFP/Ed Jones

A kordon két oldalán

A vasárnap hajnali összecsapások is Mongkok negyedben történtek. A rendőröket kordon választja el a tüntetőktől, akik korábban elfoglaltak bizonyos területeket.

A diákok sisakban, védőszemüvegben, kinyitott esernyővel a kezükben mentek neki a fémkordonoknak, mert számítottak arra, hogy a rendőrök ismét paprikasprayt használnak ellenük, és gumibottal ütik őket. Így is lett, végül a heves összetűzések után a rendőrök visszaszorították a tüntetőket.

Az esernyő és a szemüveg a paprikaspray ellen kell Forrás: AFP/Alex Ogle

Többeket elhurcoltak

A Reuters tudósítói legalább egy vérző fejű diákaktivistát láttak, és azt, hogy a rendőrök több tüntetőt elhurcolnak.

A helyszínen lévő egyik rendőrparancsnok elmondta, hogy négy-ötszáz rendőrt vetettek be, és 20 méternyit szorították hátra a diákok tömegét egy útkereszteződés közelében.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét.