Még soha nem termeltek ennyi mákot Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Tavaly megdőlt a 2007-es rekord, idén még többet vethettek.
Vágólapra másolva!

Minden eddig rekordot megdöntött az ópium alapanyagául szolgáló mák termelése Afganisztánban. Tavaly 209 ezer hektáron termelték a növényt az afgán földművesek, amihez hasonlóra hét éve nem volt példa – állapította meg az ENSZ drogügynöksége. 2007-ben 193 ezer hektáron folyt máktermelés.

Az ópiumból származó tavalyi bevételt 3 milliárd dollárra becsülik, ami kétszer akkora, mint a 2012-es. Idén várhatóan még nagyobb területet vonhatnak be a termelésbe.

A korábbi rekordot annak ellenére sikerült felülmúlni, hogy az USA 2001 óta 7,6 milliárd dollárt (több mint 1600 milliárd forint) költött az afganisztáni drogellenes harcra – írja a Guardian brit lap. A rekord kétségbe vonja ennek a harcnak a hosszú távú hatékonyságát és fenntarthatóságát – írta John Sopko, az afganisztáni újjáépítés főfelügyelője amerikai vezetőknek küldött levelében.

Afganisztán adja a világ illegális ópiumtermelésének 80 százalékát, az ebből származó bevételekből finanszírozzák többek között a tálibok felkelését. Az amerikaiak az ópiumtermelést okolják a korrupcióért és az instabilitásért és a jó kormányzás kialakításra tett erőfeszítések hiábavalóságáért.