Visszafoglalták Zumart az iszlámistáktól

Kobani, 2014. október 8.
Lövedék csapódik be az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei által ostromlott, a török határ mentén fekvő szíriai kurd város, Kobani közelében 2014. október 8-án. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Lövedék csapódik be az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei által ostromlott, a török határ mentén fekvő szíriai kurd város, Kobani közelében.
Vágólapra másolva!
Visszafoglalták a kurd erők az Iszlám Állam fegyvereseitől az észak-iraki Zumar városát és néhány falut, a szíriai Kobaninál pedig ellentámadásba lendültek a dzsihadista egységekkel szemben.
Vágólapra másolva!

Megtörték az ellenállást

Az iraki kurd önvédelmi erők tagjai (pesmergák) szombaton - miután az amerikaiak által vezetett koalíció légicsapásokat hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) állásai ellen - megközelítették Zumart, megtörték a szélsőséges iszlamisták heves ellenállását, és elfoglalták a várost.

Az amerikai haditengerészet gépei ismét légicsapást mértek az IÁ állásaira Forrás: MTI/EPA

Az IÁ augusztus 3-án foglalt el Irak északi vidékén több kisebb várost és tucatnyi falut a helyi kurd milíciával vívott összecsapások után. Akkor Zumar is a kezére került.

Ki segíti Kobani védelmét?

Mohamed Száleh Muszlim, a szíriai kurdok legerősebb pártjának, a Demokratikus Unió Pártnak a vezetője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint arról beszélt, hogy a kurdoknak nincs szükségük a szíriai ellenzék fegyveres segítségére Kobani védelmében.

Lövedék csapódik be a török határ mentén fekvő szíriai Kobani közelében Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Az erről szóló információt korábban Tallinnban közölte Recep Tayyip Erdogan török államfő. "Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalva megállapodtunk arról, hogy a Szabad Szíriai Hadsereget választjuk elsőként Kobani megerősítéséhez és csak másodikként a pesmergákat" - mondta Erdogan.

Az IÁ szeptember 16-án indított nagyszabású offenzívát Kobani ellen, ahol viszont az első számú szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek heves ellenállásával találta szemben magát. A szélsőségeseknek október 6-án sikerült behatolniuk Kobaniba, miután elfoglalták a környező településeket.

Lecsapott Washington

Washingtoni közlés szerint pénteken és szombaton az Egyesült Államok és az általa vezetett kioalíció gépei huszonkét légitámadást hajtottak végre az IÁ állásai ellen. Az amerikai légierő csapást mért a szíriai Kobaninál a dzsihadisták tüzérségére.