Saját szemével akarja látni a helyzetet az ENSZ nagykövet

EBOLA védőruha
Vágólapra másolva!
Az ebola által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országba, Libériába, Guineába és Sierra Leonéba látogat Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, és a világszervezet járvány elleni missziójának ghánai központját is felkeresi. A diplomata vasárnap Guineában kezdi meg programját.
Vágólapra másolva!

Samantha Power annak ellenére utazik a járvány sújtotta térségbe, hogy néhány republikánus képviselő a három országra vonatkozó utazási tilalom elrendelését sürgette az amerikai elnöknél. Barack Obama egészségügyi tisztségviselők tanácsára elutasította ezt, a szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy egy ilyen intézkedés a várttal ellenkező hatást érne el. Részben azért, mert visszatartaná az embereket attól, hogy a helyszínen segítsék a betegség elleni küzdelmet.

Információk első kézből

Az amerikai ENSZ-nagykövet elutazása előtt elmondta, számára annak haszna, hogy első kézből szerezhet információkat a három országban kialakult helyzetről, sokszorosan felülmúlja az utazás szinte nem is létező veszélyét, mivel megteszi a szükséges óvintézkedéseket.
Samantha Power az úttal kapcsolatban azt is mondta, tisztsége révén lehetősége van nagyobb nemzetközi erőfeszítést sürgetni a betegség terjedése elleni harcban, és ezt meg is fogja tenni, miután tájékozódott a helyszínen.

Forrás: AFP/Getty Images/Bryan Thomas

Újabb eset New Yorkban

Az Egyesült Államokban riadalmat keltett, hogy a napokban újabb, már a negyedik ebolás esetet regisztrálták, ezúttal New Yorkban, ahol az Orvosok Határok Nélkül nevű jótékonysági szervezet egy nemrég Nyugat-Afrikában járt munkatársa került kórházba.

Kötelező karantén

Az újabb eset nyomán New York és New Jersey állam kötelező 21 napos karantént rendelt el a térségből New York valamely nemzetközi repülőterére érkező egészségügyi dolgozók és azok számára, akik közvetlen kapcsolatba kerültek ebolás betegekkel. Szombaton Illinois állam is hasonló intézkedést foganatosított.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati tájékoztatása szerint az eddigi legsúlyosabb ebolajárványban az eddig ismert több mint tízezer fertőzöttből csaknem ötezer halt meg.