Brüsszel szerint rossz irányt jelent az internetadó

Vágólapra másolva!
Élesen bírálta az internetadó magyarországi tervét Neelie Kroes digitális ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Ryan Heath az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetése révén még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát.

Kroes vasárnap Twitter-üzenetben biztosította támogatásáról a tervezett adónem elleni tiltakozó tüntetést. Szóvivője most azt mondta: egyelőre nem teljesen világos, milyen erőszakos cselekmény történt vagy nem történt a vasárnapi demonstráción, az viszont egyértelmű, hogy a tiltakozók túlnyomó többsége békés volt, és ebben a nagy tömegben ott volt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének az ideiglenes ügyvivője is.

A szabadságot korlátozza

Neelie Kroes támogatja a tervezett adónem elleni folytatódó tiltakozást - szögezte le Heath, és kijelentette: „nem az a kérdés, hogy az adó jogszerű vagy sem, illetve hogy a bizottság mit tehet, vagy nem tehet, ha elfogadják a törvényt”.

Szerinte az ügy két szempontból jelentős. Magyarországon belüli összefüggésben azért, mert a törvényjavaslat „a legfrissebb eleme egy sokak által zavarónak tekintett cselekménysorozatnak”, amely sorozat „a szabadságot korlátozza”, és nincs mögötte átfogó gazdasági, társadalmi érdek.

Nem fogja betölteni a szerepét

Ennél szélesebb kontextusban az internet olyan közös globális forrás, amelyhez a hozzáférést bővíteni, és nem szűkíteni kell. Heath szerint az internetadó az egyoldalú bevezetés esetén nem is fogja tudni betölteni szándékolt szerepét. Az pedig, hogy az adót az adatforgalom alapján akarják kivetni, kétszeresen is rossz elgondolás, tekintettel az adatmennyiség hatalmas arányú növekedésére és a jövő ilyen értelemben vett kiszámíthatatlanságára.

Rossz irány

„A bizottság és Neelie Kroes világossá kívánja tenni, mielőtt ezt az adót bevezetnék, hogy ez rossz irány” - fogalmazott Ryan Heath.

A szóvivő - az időközben javasolt adóplafon tervéről szólva - úgy vélekedett: előbb bedobták a köztudatba a nagyon kemény változatot, megvárták, hogy mi lesz a reakció, kiderült, hogy nagyon negatív, mire a jelek szerint most a mérsékelt (változat) felé mozdulnak el.

Másoknak is gondot okoz

Kroes szerint azonban - mondta Heath - nem lenne szabad hagyni, hogy ez elhalványítsa a tiltakozást, mert ha Magyarország precedenst teremt ebben az esetben, akkor az gondot okozhat sok más tagállamban is az európai gazdasági növekedés szempontjából. Európát ugyanis jórészt a gazdaság digitális szegmense húzhatja ki a válságból - hangsúlyozta a brüsszeli bizottsági szóvivő.