Télen kap gázt Ukrajna Oroszországtól

2014.10.31. 06:28

Aláírta a téli időszakra vonatkozó gázmegállapodást Brüsszelben Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, valamint Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

A megállapodás aláírása után tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Gazprom orosz gázipari vállalat ezer köbméterenként mintegy százdolláros „kedvezményt” ad Ukrajnának a gáz árára a jelenleg is hatályos gázmegállapodásban megállapított árhoz képest, így az idei év végéig ezer köbméterenként 378 dollárért szállít gázt Ukrajnának, a továbbiakban pedig, a jövő év március végéig, 365 dollárért.

Erre az időszakra eltekintenek a „take-or-pay” elvtől, vagyis a megállapodásban rögzített minimális mennyiség árát nem kell kifizetni, ha a vevő annál kevesebbet vesz át.

Novemberben beindul

A gázszállítások már november elején megindulhatnak, Kijevnek pedig az év végéig ki kell fizetnie a 3,1 milliárdos hátralékát. Oettinger szerint Kijevnek van erre elkülönített pénze, illetve az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól az eddigi megállapodásokkal összhangban kap 1,5 milliárd dollárt, amiből március végéig négymilliárd köbméter gázt tud vásárolni Oroszországtól. 

Alekszandr Novak hangsúlyozta, a jegyzőkönyv feketén-fehéren előírja, hogy a gázszállítások megkezdődnek, mihelyt Kijev átutalta a 3,1 milliárd dolláros hátralék első részét, 1,451 milliárd dollárt. A pénzösszeg fennmaradó részét pedig az év végéig kell kifizetnie, hogy januárban is folytatódjék a gázszállítás. 

Oroszország álláspontja szerint Ukrajna 5,3 milliárd dolláros gáztartozást halmozott fel vele szemben. Novak hangsúlyozta, hogy a 3,1 milliárd dollár fölötti tartozás kérdése a stockholmi döntőbíróság ítélete után kerül napirendre.

Nem tudni, utána mi lesz

A jövő év áprilisában kezdődő „nyári időszak” nem képezte a mostani brüsszeli megbeszélések tárgyát. Novak szerint az orosz fél abból indul ki, hogy áprilistól a jelenleg is érvényes, 2009-től 2019-ig szóló gázmegállapodás szerint történik majd a gázárképzés és a gázszállítás, tekintettel arra, hogy az öt éve kötött egyezményt senki sem érvénytelenítette, és jelenleg is hatályos a stockholmi döntőbíróságon folyó jogi eljárás ellenére is.

Ukrajna az Európába irányuló orosz gázszállítás legfontosabb tranzitországa. Az ukránok által ki nem fizetett számlák miatt Moszkva 2009 elején átmenetileg leállította az Ukrajna felé történő gáztovábbítást, azt állítva, hogy az ukránok megcsapolják a gázvezetéket, és maguknak vesznek le az Európának szánt gázból. Az orosz csapelzárás következtében több európai országban is hiány keletkezett az energiahordozóból a hideg tél közepén.

Tartós megállapodás még nincs

Júniusban az oroszok a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt felfüggesztették a gázszállítást Ukrajna számára. Kijev viszont augusztusban azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy leállíthatja az Európába irányuló gáz- és olajtranzitot.

Szeptemberben körvonalazódott, e hónapban pedig elvben megszületett az átmeneti kompromisszumos megállapodás a téli hónapokra, de a fizetési garanciákat is tartalmazó, tartós és átfogó egyezség még várat magára.