A lemondott burkinai elnök testőrségének parancsnoka, Issaac Zida alezredes egy helyi rádióban felolvasott közleményében tudatta, hogy ő fogja visszavezetni az országot a demokráciához. Arra kérte a nyugat-afrikai országokat tömörítő szervezetet, az ECOWAS-t és a nemzetközi közösséget, hogy tanúsítsanak megértést, és támogassák a Burkinai Köztársaság új hatóságait.

Issaac Zida az államfő oltalmát ellátó gárda parancsnoka, más hírek szerint második számú vezetője. Ez a fegyveres testület a hadsereg legjobban kiképzett és felszerelt ereje.

Közvetlenül Zida bejelentése előtt puskaropogás hallatszott az elnöki palotánál, ezért nem kizárt, hogy puccsal eltávolították Honoré Traoré vezérkari főnököt, aki pénteken, nem sokkal Blaise Compaoré államfő lemondása után jelentette be, hogy átveszi a hatalmat az afrikai országban. 

Zida közleménye szerint Traoré bejelentése már „idejétmúlt”. Az alezredes közölte még, hogy a volt államfő „biztos helyen van”, és szavatolják testi-lelki épségét. Traoré hollétéről azonban nem közölt semmit.

A nyugat-afrikai országot 1987 óta irányító Blaise Compaoré pénteken mondott le a napok óta tartó, zavargásokba torkolló tüntetések hatására.