A Virgin Galactic tulajdonosa bejelentette, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a baleset kivizsgálásában. Az amerikai Nemzeti Szállítási Biztonsági Hivatal szombaton kezdi meg a nyomozást.

Sir Richard Branson blogbejegyzésében azt írta, hogy minden munkatársát „mélységesen elszomorította” a szuborbitális utasszállító űrrepülőgép lezuhanása, és együttérzését fejezte ki a pilóta családjának.

Éppen úton volt Kaliforniába, és mint írta, „ez volt élete egyik legnehezebb utazása”.

„Az űrt meghódítani kemény dolog – de megéri. Kitartunk célunk mellett, és együtt folytatjuk tovább a munkát” – tette hozzá.

Sir Richard Branson a Spaceship Two modelljévelForrás: AFP/Stan Honda

Hisznek a célban

Szavait megerősítette kaliforniai sajtótájékoztatóján a Virgin Galactic vezetője, George Whitesides is. A BBC jelentése szerint beszámolt arról is, hogy a gép roncsai szétszóródtak a Mojave sivatagban, Los Angelestől északkeletre. A helyszín rendőrök őrzik, mert félő, hogy egyes darabok esetleg felrobbanhatnak.

Az űrrepülőgépet két pilóta vezette. Egyikük életét vesztette, a másikat egy helyi kórházba szállították; állapotáról nem adtak ki jelentést.

Súlyos rendellenesség

A VirginGalactic magánvállalat szuborbitális utasszállító űrrepülőgépe pénteken zuhant le próbarepülés közben a kaliforniai Mojave sivatagban. Repülés közben „súlyos rendellenesség” történt, az amerikai légügyi hatóság (FAA) szerint közvetlenül az után történt, hogy az űrrepülőgép levált az azt magasba emelő, a Scaled Composites cég által erre célra konstruált WhiteKnightTwo hordozó-repülőgépről.

Egy szemtanú, Ken Brown fotós szerint az űrrepülő azt követően robbant fel, hogy a leválás után begyújtotta rakétahajtóművét.

A Virgin Galactic közölte, hogy a pilóták tudatában voltak a hibának, mielőtt a rádiókapcsolat megszakadt volna velük.

A hatóságok ma kezdik meg a vizsgálatotForrás: AFP/-

Turistákat vinnének az űrbe

A SpaceShipTwo a tervek szerint a világon elsőként turistákat szállított volna a világűrbe, illetve a vele folytatott kísérleteknek a Virgin Galactic fontos szerepet tulajdonított a földrészek közötti nagysebességű közlekedés kifejlesztésében. A hat utas és két pilóta befogadására alkalmas jármű annak a SpaceShipOne prototípusnak a továbbfejlesztett változata, amely tíz évvel ezelőtt elnyerte a tízmillió dolláros Ansari X Díjat az első magánfejlesztésű járműként, amely képes embert szállítani a világűrbe – emlékeztetett az MTI.

A SpaceShipTwo-t legutóbb januárban tesztelték. A hajtóművét korábban több földi próbának is alávetetették. 

Az Egyesült Államokban a héten ez a második súlyos baleset, amely űrszállítással foglalkozó magáncégeknél történt: kedden a Nemzetközi Űrállomásra tartó Antares teherszállító űrhajó robbant fel Virginia állam partjainál, másodpercekkel a felbocsátása után. Az Orbital Sciences Corporation bejelentése szerint a repülésirányítók tudatosan semmisítették meg a járművet, miután észlelték a meghibásodását.