A Virgin a baleset után is folytatja az űrprogramot

Virgin űrhajó
This image taken from video courtesy of KABC News in Los Angeles shows the wreckage of Virgin Galactic's SpaceShipTwo on October 31, 2014. The company's first commercial spacecraft crashed Friday during a test flight over California, scattering debris over the desert and leaving at least one pilot dead, officials said. Television images showed the wreckage of SpaceShipTwo, a test vehicle that flies to the edge of space, amid brush in the desert east of Mojave, a few hours' drive northeast of Los Angeles. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO HANDOUT-KABC News"/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS – NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
A Virgin Galactic tulajdonosa bejelentette, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a baleset kivizsgálásában. Az amerikai Nemzeti Szállítási Biztonsági Hivatal szombaton kezdi meg a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Sir Richard Branson blogbejegyzésében azt írta, hogy minden munkatársát „mélységesen elszomorította” a szuborbitális utasszállító űrrepülőgép lezuhanása, és együttérzését fejezte ki a pilóta családjának.

Éppen úton volt Kaliforniába, és mint írta, „ez volt élete egyik legnehezebb utazása”.

„Az űrt meghódítani kemény dolog – de megéri. Kitartunk célunk mellett, és együtt folytatjuk tovább a munkát” – tette hozzá.

Sir Richard Branson a Spaceship Two modelljével Forrás: AFP/Stan Honda

Hisznek a célban

Szavait megerősítette kaliforniai sajtótájékoztatóján a Virgin Galactic vezetője, George Whitesides is. A BBC jelentése szerint beszámolt arról is, hogy a gép roncsai szétszóródtak a Mojave sivatagban, Los Angelestől északkeletre. A helyszín rendőrök őrzik, mert félő, hogy egyes darabok esetleg felrobbanhatnak.

Az űrrepülőgépet két pilóta vezette. Egyikük életét vesztette, a másikat egy helyi kórházba szállították; állapotáról nem adtak ki jelentést.

Súlyos rendellenesség

A VirginGalactic magánvállalat szuborbitális utasszállító űrrepülőgépe pénteken zuhant le próbarepülés közben a kaliforniai Mojave sivatagban. Repülés közben „súlyos rendellenesség” történt, az amerikai légügyi hatóság (FAA) szerint közvetlenül az után történt, hogy az űrrepülőgép levált az azt magasba emelő, a Scaled Composites cég által erre célra konstruált WhiteKnightTwo hordozó-repülőgépről.

Egy szemtanú, Ken Brown fotós szerint az űrrepülő azt követően robbant fel, hogy a leválás után begyújtotta rakétahajtóművét.

A Virgin Galactic közölte, hogy a pilóták tudatában voltak a hibának, mielőtt a rádiókapcsolat megszakadt volna velük.

A hatóságok ma kezdik meg a vizsgálatot Forrás: AFP/-

Turistákat vinnének az űrbe

A SpaceShipTwo a tervek szerint a világon elsőként turistákat szállított volna a világűrbe, illetve a vele folytatott kísérleteknek a Virgin Galactic fontos szerepet tulajdonított a földrészek közötti nagysebességű közlekedés kifejlesztésében. A hat utas és két pilóta befogadására alkalmas jármű annak a SpaceShipOne prototípusnak a továbbfejlesztett változata, amely tíz évvel ezelőtt elnyerte a tízmillió dolláros Ansari X Díjat az első magánfejlesztésű járműként, amely képes embert szállítani a világűrbe – emlékeztetett az MTI.

A SpaceShipTwo-t legutóbb januárban tesztelték. A hajtóművét korábban több földi próbának is alávetetették.

Az Egyesült Államokban a héten ez a második súlyos baleset, amely űrszállítással foglalkozó magáncégeknél történt: kedden a Nemzetközi Űrállomásra tartó Antares teherszállító űrhajó robbant fel Virginia állam partjainál, másodpercekkel a felbocsátása után. Az Orbital Sciences Corporation bejelentése szerint a repülésirányítók tudatosan semmisítették meg a járművet, miután észlelték a meghibásodását.