Az általa „ismeretlen szenteknek” nevezett embereket, így többek között a háború, éhínség és szegénység elől menekülőket, a munkanélkülieket és a hontalanokat méltatta Ferenc pápa Mindenszentek napján, a Verano római temetőben bemutatott szentmiséjén.

A katolikus egyházfő a misén egyúttal elítélte a „pusztítás modern kultúráját”, azt, hogy napjaink embere „képes elpusztítani a Földet (...), az életet, a kultúrát, az értékeket és a reményt”. A tavalyihoz hasonlóan idén is teljes mértékben improvizált szentmisén Ferenc pápa Isten segítségét kérte, hogy állítsa meg „az őrült rombolást”.

Isten segítségét kérte, hogy véget érjen az őrült rombolásForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Az éhezőkre is felhívta a figyelmet

Beszédében a pápa elítélte azt is, hogy a menekültekre, az éhezőkre, a beteg gyermekekre gyakran úgy tekint a társadalom, „mintha nem is emberek lennének, hanem egy más fajhoz tartoznának”. Ezzel szemben méltatta azokat „az ismeretlen szenteket”, akik nagy gyötrelmeken mennek keresztül a világ számos pontján. „Az Úr felszenteli ezeket az embereket szenvedéseiken keresztül” - mondta.

Külön kiemelte azokat, akiknek „el kell menekülniük otthonukból, hogy megmentsék életüket”, vállalva ezért az éhezést, betegséget és hideget is. Egyúttal arra kérte a katolikus híveket, hogy imádkozzanak ezekért az ismeretlen szentekért.