Vágólapra másolva!
Németországban az internetadóval foglalkozott szombaton a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt, valamint a liberális Süddeutsche Zeitung. Rövid kommentárt közölt a bécsi Die Presse is.
Vágólapra másolva!

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szombati számában „Konzultálni a néppel” címmel ismertette Stephan Löwenstein beszámolóját, amely a tervezett nemzeti konzultációval kapcsolatban kiemelte, hogy sokat elmond Orbán Viktor politikáról és a demokráciáról alkotott felfogásáról az a megoldás, amelyet „az internetadó ügyében elszenvedett vereség” miatt választott.

A nemzeti konzultáció Orbán saját „találmánya”, és „nagyon büszke rá” – írta a tudósító, felidézve az alaptörvényről folytatott konzultációt és egy német lapoknak adott interjút, amelyben a kormányfő hangsúlyozta, hogy szerinte a demokrácia biztosítéka nem az alkotmány és nem is a törvényhozás, hanem maga a nép.

Az ellenzék korán örül

Ugyanakkor a nemzeti konzultáció kevéssé kötött forma, és a kérdések kiválasztásával és megfogalmazásával irányítani lehet a diskurzust. Mindenekelőtt azonban „az intézmények megvetését árasztja magából”, és Orbán ezt a megvetést nem is titkolja – jegyezte meg.

A FAZ kommentárt is közölt „Orbán megtisztítja a terepet” címmel, amelyben Löwenstein kiemelte, hogy a kormányfőnek vereséget kellett elkönyvelnie, de az ellenzék „korán örül, ha azt gondolja, hogy meggyengült ellenféllel van dolga”.

Pénteken már ünnepelhettek Fotó: Polyák Attila - Origo

A civil társadalom sikere

A Die Welt „Orbán Viktor visszavonulója az internetadó ügyében” közölte nyomtatott kiadásában Boris Kálnoky cikkét, amely szerint a magyarok „minden társadalmi rétegen átívelően adtak hangot” tiltakozásuknak, „sokkal erősebben, mint ahogy azt az erőtlen ellenzéki pártok valaha is meg tudták volna szervezni”, ezért a terv visszavonása a civil társadalom sikere.

Orbán visszavonulásának döntő oka azonban nem ez a tiltakozás volt – vélekedett Kálnoky, kifejtve: a kormányfő rendszerint csak akkor enged, amikor a saját pártjában, a konzervatív véleményformálók és a törzsválasztók körében „morgolódás” kezdődik, és ez történt az internetadó ügyében is.

Gólvonalon védekezik

A Die Welt a nyomtatott kiadásában „Orbán bajban” címmel közölte Kálnoky kommentárját, amely szerint a kormányfő mindenütt „súlyos bajokba” ütközik, és ugyan csatárnak számít a pályán és a politikában is, de jelenleg „a gólvonalon áll”, és védekeznie kell.

Az internetadó ügyében Orbán „elszámította magát”, de ez csak az egyik gond, amely téves helyzetértékelése miatt alakult ki, a legnagyobb baj pedig a magyar-amerikai kapcsolatokban kialakult „mély válság”. A szerző szerint Orbán tudta, hogy Washingtonban kételkednek demokratikus elkötelezettségében, de a „büntetés súlyosságára” nem számított.

Ugyanakkor Budapest attól is tart, hogy az új Európai Bizottság „hasonló keménységgel” lép majd fel, mint az amerikaiak, harmadik gondként pedig ott van a „dráma” a konzervatív sajtóval – jegyezte meg a reklámadóval kapcsolatban

A civilek sikere Fotó: Bielik István - Origo

A kudarc beismerése

A liberális Süddeutsche Zeitung online kiadásában „Az utca győzelme” címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki úgy vélte, hogy a visszavonulás az internetadó ügyében „a kudarc beismerése”, és hangsúlyozta: új jelenség, hogy tízezrek tüntetnek az utcákon, és köztük nem csak olyanok vannak, akik szemben állnak Orbánnal.

Ez veszélyes a miniszterelnöknek, mert a tervezett adó által kiváltott düh mellett az „Európa-ellenes, és egyre inkább oroszbarát” politikától való elfordulásra irányuló követelések is megjelentek a demonstrációkon, és nem lehetett előre látni, hogy a tiltakozási hullámból kialakul-e egy széles körű kormányellenes mozgalom – fejtette ki.

Behúzta a féket

Mégsem „Viktátor”címmel írt rövid kommentárt szombaton a Die Presse arról, hogy a magyar kormányfő visszavonta az internetadót.

Orbán Viktor behúzta a féket: pénteken visszavonta az internetadót – írta az osztrák konzervatív lap. A cikk szerzője szerint a tiltakozási hullám azzal fenyegetett, hogy a kormányt is elsodorja. „Nem a nép ellen kormányzunk, hanem a néppel” – idézte Orbán Viktort a szerző, aki szerint az eddig „unortodox” reformjairól ismert kormányfő új hangot ütött meg. A cikk írója szerint olyan taktikai manőverről van szó, amellyel a miniszterelnök ki akartja fognia szelet a tüntetők vitorlájából.