Megkezdődött a szavazás a kelet-ukrajnai szakadár régiókban

Vágólapra másolva!
Két hónap alatt immár az ötödik segélykonvoj indul útnak hamarosan Oroszországból a válság sújtotta kelet-ukrajnai területekre, jelentette be az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese vasárnap, miközben megkezdődött a szavazás a kelet-ukrajnai szakadár régiókban.
Vágólapra másolva!

Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságokban” tartandó voksolást Oroszország támogatja, míg a Nyugat elítéli, mert úgy véli, hogy csak megnehezíti a béke megteremtését célzó erőfeszítéseket. Kijev nem ismeri el törvényesnek a választást.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyíltak. A két „népköztársaságban” abban reménykednek, hogy a választások eredményképpen „törvényes kormányuk” lesz, illetve még inkább eltávolodhatnak Kijevtől.

Újabb konvoj indul hamarosan

Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese, Oleg Voronov tájékoztatása szerint több mint száz teherautót indítanak útnak ismét Donyeck és Luhanszk megyékbe, a járművek több mint ezer tonna árut, cukrot, húskonzervet, építőanyagot, üzemanyagot és orvosságot szállítanak. A konvoj már összeállt, a teherautókat megrakodták, és a szállítmány az elkövetkező napokban útnak indul.

Ugyanez a konvoj legutóbb pénteken vitt mintegy ezer tonna szállítmányt a térségbe. Két hónap leforgása alatt ez volt a negyedik segélyszállítmány. Az eddigi konvojok Kijev jóváhagyása nélkül lépték át a határt olyan szakaszon, amely a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt áll.