Ilyen hosszú sztrájkba még nem léptek a német masiniszták

2014.11.04. 20:32

Öt százalékos béremelést követel a német mozdonyvezetők szakszervezete, ezért 109 órás sztrájkot hirdettek. Szerdától hétfőig nem dolgoznak, három járatból kettő kimarad, termelési zavarokra számítanak.

Minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot jelentette be kedden a Deutsche Bahn mozdonyvezetőit képviselő szakszervezet (GDL). A Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődik és jövő hétfőig tart.

A teherszállító vonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor, a személyszállító vonatok vezetői pedig csütörtökön hajnali 2 órakor lépnek sztrájkba. Hétfőn reggel 4-ig nem fognak dolgozni. A vasúttársaság rendkívüli menetrendet állít össze a sztrájk idejére, várhatóan csak minden harmadik járat közlekedik majd.

Öt százalékos béremelés

A 200 ezer embert foglalkoztató vasúttársaság 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről.

A GDL törekvését gazdasági érdekképviseletek és pártok is bírálták. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) helyettes ügyvezető igazgatója, Achim Dercks szerint "ami a vasútnál történik, az méreg a gazdaságnak", hiszen a vasúti áruszállítás felfüggesztése már néhány napon belül is termelési zavarokhoz vezet.

A konzervatív CDU főtitkára, Peter Tauber szerint a munkabeszüntetés rekord hosszúsága azt jelzi, hogy a GDL-nél "elveszítették a mértéket". Élesen bírálta a szakszervezetet a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Yasmin Fahimi is, aki a Spiegel Online hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a GDL nemcsak utazók százezreit dühíti fel, hanem árt a többi érdekképviseletnek és megbontja a vasutasok közötti szolidaritást.

A GDL az utóbbi hónapokban már négyszer szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.