Nézze meg a két részre szakadt Romániát!

Vágólapra másolva!
Két jól látható részre szakadt Románia a vasárnapi elnökválasztást követően azzal, hogy Erdély jelentős részén Klaus Johannis jobbközép, míg a keleti és déli részeken Victor Ponta szociáldemokrata jelölt szerezte meg a voksok többségét. November 16-án tartják a második fordulót, döntő lehet a magyarok szavazata.
Vágólapra másolva!

Mint azt az Origo a romániai elnökválasztás első fordulója előtt megjósolta, az erdélyi megyékben a jobbközép Klaus Johannis nagyszebeni polgármester szerezte meg a legtöbb szavazatot, míg Victor Ponta a Kárpátokon túl diadalmaskodott. A korábbi elnökválasztásokon az általános tendencia az volt, hogy a baloldal a keleti és déli, míg a jobboldali a nyugati és erdélyi megyékben diadalmaskodott.

A kék színnel jelölt megyékben Klaus Johannis, a pirossal jelöltekben Victor Ponta, míg a zölddel jelölt megyékben Kelemen Hunor győzött. Forrás: Origo

Erdélyen belül kivételt jelent Hunyad és Krassó-Szörény megye, ahol Ponta végzett az első helyen. Ennek oka, hogy az említett megyék több szálon kötődnek a Kárpátokon túli részekhez, valamint hogy magas arányú az ipari népesség. Egyébként Hunyad megyében mindig a baloldali jelöltek nyertek az elnökválasztásokon, az 1990-es és a 2000-es évek elején Ion Iliescu, míg azt követően Adrian Nastase és Mircea Geoana. Mindegyik politikust a szociáldemokraták jelölték az elnöki posztra.

Bukarestben a jobboldal győzött

Erdélyen belül szintén kivételt jelent a magyarok által többségében lakott Hargita és Kovászna megye. Ott Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje végzett az első helyen. Johannis Kovásznában a második, Hargitában pedig a harmadik helyen végzett.

A Kárpátokon túli megyékben a kivételt Bukarest jelenti, ahol Johannis győzött. A fővárosban a 2012-es parlamenti és önkormányzati választásokat leszámítva mindig a jobbközép erők végeztek az élen. A politikai inga, úgy tűnik, két év baloldali kormányzás után visszalendült a jobboldalra Románia legnagyobb városában.

Daul is beszállt a kampányba

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke arra buzdította a néppárt romániai tagjait, hogy a román elnökválasztás második fordulójában a jobbközép ellenzéki Klaus Johannist támogassák. Az EPP elnöke a román Mediafax hírügynökséghez eljuttatott közleményében támogatásáról biztosította Johannist és a néppárt valamennyi romániai tagját, így a Traian Basescu által támogatott Népi Mozgalom Pártot és az RMDSZ-t is arra buzdította, hogy Johannist segítsék győzelemre.