Grúziában tárgyalt Szijjártó Péter

Vágólapra másolva!
A külügyminiszter szerint Grúziának külön programot kell kínálni az uniós keleti partnerségi programban.
Vágólapra másolva!

Magyarország azt fogja javasolni az Európai Uniónak, hogy kimondottan Grúziára szabott, úgynevezett országspecifikus programot dolgozzon ki a keleti partnerségi programon belül, amely eddig nem volt teljesen hatékony a kaukázusi ország számára - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Tbilisziben folytatott tárgyalásait követően.

A miniszter Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel és Giorgi Margvelasvili grúz államfővel is találkozott.
Szijjártó Péter hozzátette, kimondottan azért utazott Tbiliszibe, hogy meggyőződjön róla, a grúz kormány továbbra is az európai és euroatlanti integráció útján kíván tovább haladni, és hogy Magyarország további támogatásáról biztosítsa Tbiliszit. Mint mondta, tárgyalópartnerei biztosították, hogy nincs alternatívája az uniós és NATO-hoz csatlakozásnak.

Szijjártó Péter azt is közölte: Magyarország az idén ratifikálni fogja Grúziának az Európai Unióval június 27-én kötött társulási szerződését, és azt is támogatja, hogy a következő uniós keleti partnerségi csúcstalálkozón teljes vízummentességről szóló megállapodás szülessen Grúziával.