Puskavégre kaphatnak 80 farkast a szlovák vadászok

Farkas az Ernstbrunni vadasparkban Wolf Science Center Wildpark Ernstbrunn
Vágólapra másolva!
Nyolcvan farkast lőhetnek ki a vadászok az idei szezonban Szlovákiában. Az állatvédők tiltakoznak, a vadászok a nagyvadakat féltik a ragadozótól, bár ők hetvenszer több őzet, vaddisznót és szarvast lőnek ki, mint amennyit a farkasok elkapnak.
Vágólapra másolva!

Állatvédő szervezetek tiltakozása dacára ismét adott ki engedélyeket farkasok kilövésére a szlovák földművelésügyi minisztérium. A Szlovák Vadászkamara (SPK) honlapján nyilvánosságra hozott kvótából kiderül, hogy az idei vadászszezonra nyolcvan farkas kilövését engedélyezték. Bár az Európai Unió tagállamainak többségében a farkas védett, és kilövése tilos vagy csak külön engedély alapján lehetséges, Szlovákiában az erre vonatkozó szabályozás kevésbé szigorú, és idényjelleggel lehetővé teszi a ragadozó vadászatát.

A Szlovákiában élő farkasok létszámáról csak becslések léteznek. Míg a vadászegyesületek ezertől akár több mint kétezerig becsülik a számukat, a környezetvédők szerint valójában ennek csak töredéke élhet, az állami természetvédelmi alap 600 példány létezéséről tud.

1999 óta újra lőhetik

Szlovákia 1995-ben az egész országra tilalmat vezetett be a farkas vadászatát illetően. Ezt a szabályozást 1999-ben részlegesen feloldották. Azóta az illetékes minisztérium évente ad ki kvótát a kilőhető farkasok számáról. A korábbi években alkalmanként több mint száz farkas kilövését engedélyezték, de a vadászok rendszerint túllépték a kvótát.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A helyzet hosszú évek után tavaly először javult, miután a környezetvédelmi minisztérium csökkentették a kiadott kilövési engedélyek számát, szűkítette azokat a területeket, ahol a farkasra vadászni lehet, és megtiltotta a ragadozó csoportos - vagyis több vadász által közösen űzött - vadászatát. Előzőleg az EU garanciákat kért arra, hogy Szlovákia képes biztosítani a területén élő farkasállomány fennmaradását.

Saját zsákmányukat féltik

A kvótát túlzónak, a farkas szlovákiai vadászatának visszaállítását káros döntésnek tartja az egyik legaktívabb szlovák környezetvédelmi szervezet, a Vlk (Farkas). Szerintük a Szlovákiában élő farkaspopuláció csak az egyéb vadak természetes szelekciójának biztosításához elég.

Katarína Grichová, a Vlk aktivistája az MTI-nek azt mondta: a szlovák vadászegyletek saját érdekeiket követve túlbecsülik a farkasok állományát és a vadállományban általuk okozott pusztítást. Tavaly hivatalos statisztikák szerint nem egész ezerháromszázra volt tehető a farkasok által megölt nagyvadak - szarvasok, őzek, vaddisznók - száma, miközben a vadászok 71 ezer ilyen nagyvadat lőttek le.