Rabszolgákat dolgoztat külföldön Kim Dzsongun

qatar építkezés
A general view shows the cityscape of the Qatari capital Doha on March 9, 2009. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Több tízezer fős rabszolgasereget dolgoztat külföldön Kim Dzsongun észak-koreai vezető. A munkások jóformán fizetés nélkül gürcölnek, hogy kemény valutát termelhessenek a rezsimnek. A katari focivébé helyszínein is ott vannak.
Vágólapra másolva!

Tudta, hogy Észak-Koreából is elérhető lehetőség külföldi munka? A Guardian brit lap szerint például évek óta dolgoznak észak-koreai munkások a nagy katari építkezéseken. Most például a 2022-es focivébé helyszínein. Épp csak kicsit más feltételekkel, mint ami a Magyarországról próbálkozókat is külföldre csábítja.

A brit lapnak sikerült beszélnie több ott dolgozó, illetve megszökött észak-koreaival. Beszámolóikból kiderül, hogy gyakorlatilag állami rabszolgaként dolgoznak, gyakran embertelen körülmények között. Például örülhetnek, ha bérük 10 százalékát megkapják, amikor hazatérnek, de van, akit ez nem visel meg.

– idézett a Guardian egy munkást.

A lap szerint a majdani focivébé helyszínén négy beruházáson is észak-koreaiak dolgoznak - összesen 3000 főre becsülik a számukat -, de úgy tűnik, nem stadionokat építenek. Van, ahol luxuslakóházon dolgoznak látástól vakulásig, és még akkor is sürögnek, amikor más nemzetek dolgozói, már rég nyugovóra tértek. És ezért nem kapnak egy árva dirhemet sem. Egy munkafelügyelő szerint gyakran tőlük kérnek aprót, például cigire.

Doha, a katari főváros látképe Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az Anti-Slavery International jogvédő szervezet szerint a dolgozók munkafeltételei – a visszaélés kiszolgáltatott helyzetükkel, a masszív túlóráztatásuk, fizetésük visszatartása – kimeríti az államilag szervezett kényszermunka fogalmát, vagyis egyfajta modern rabszolgaságról van szó.

65 ezres rabszolgasereg

A dolgozók azoknak a munkahadtesteknek a tagjai, amelyeket világszerte bevet a rezsim, hogy megszerezze a gazdaságának működtetéséhez szükséges külföldi valutát. Összlétszámukat 65 ezerre becsülik, Oroszországban, Kínában, Mongóliában és a Közel-keleten is ott vannak.

Az USA idén már felhívta a figyelmet a jelenségre. Az emberkereskedelemről szóló jelentésükben megemlítik, hogy a külföldre küldött észak-koreai dolgozókat

  • kényszerrel dolgoztatják,
  • mozgásukat és kommunikációjukat korlátozzák,
  • szökés vagy panasz esetén megtorlásra számíthatnak,
  • bérük felett a pedig a rezsim rendelkezik, és csak töredékét adja oda nekik.