Erzsébet királynővel is végeztek volna a terroristák?

Merényletre készülő terroristákat vettek őrizetben Londonban.
Vágólapra másolva!
Szombati brit sajtóbeszámolók szerint merényletre készült a hétvégén az a négy gyanúsított, akiket a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres egységei fogtak el Londonban. Egyes értesülések szerint az uralkodó is a kiszemelt célpontok között lehetett.
Vágólapra másolva!

Az összehangolt rajtaütést még péntek hajnalban hajtotta végre a londoni rendőrség különleges alakulata, de a Scotland Yard hivatalosan nem közölte az akció indokát.

Az emlékezésen gyilkoltak volna?

A több brit lap egybehangzó szombati beszámolója szerint azonban az elfogottak erre a hétvégre terveztek terrortámadást Londonban. Nagy-Britannia a hagyományoknak megfelelően minden évben az első világháború ütközeteit lezáró tűzszünet november 11-ei évfordulójához legközelebbi hétvégén emlékezik meg háborús halottairól. Több eseményen II. Erzsébet királynő is rendszeresen megjelenik; a vasárnap esedékes központi ceremónián koszorút helyez el a frontokon elesettek londoni emlékművénél.

Erzsébet királynő volt a célpont? Forrás: AFP

Lőfegyverrel támadtak volna

A The Daily Telegraph szombaton közölt értesülése szerint a négy elfogott iszlamista gyanúsított a vasárnapi megemlékezések idejére tervezett terrortámadásokat. A lap úgy tudja, hogy a hatóságok gyanúja szerint az őrizetbe vettek lőfegyverrel támadtak volna az évfordulós rendezvényre összegyűlő katonákra és civilekre.

A Telegraph forrásai szerint a vasárnapi londoni koszorúzáson fegyveres rendőri egységek és a Scotland Yard terrorelhárító osztagának civil ruhás emberei olyan szoros biztonsági gyűrűt vonnak a helyszín köré, amilyenre a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat óta nem volt példa. A ceremónián jelen lesz a 88 esztendős uralkodó és 93 éves férje, Fülöp edinburghi herceg mellett David Cameron miniszterelnök és a brit politikai pártok teljes vezérkara.

Merényletre készülő terroristákat vettek őrizetben Londonban. Forrás: AFP/Leon Neal

Muszlimok voltak?

A The Sun forrásai szerint az elfogott gyanúsítottak személyesen a királynő ellen terveztek merényletet. A lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint a Scotland Yard gyanúja az, hogy a négy őrizetbe vett fiatal muszlim férfi a legpatinásabb londoni rendezvénypalotában, a Royal Albert Hallban esedékes szombat esti emlékműsor alatt próbált volna késsel rátámadni az uralkodóra.

A brit kormány nemrégiben a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorcsoport tevékenysége.