Támogatja az önálló Palesztinát az uniós külügyi főképviselő

2014.11.08. 12:27

Az önálló Palesztina mellett szállt síkra Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője gázai látogatásán.

Támogatja a palesztin állam létrejöttét az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini szombaton palesztin területen úgy fogalmazott, a világ nem engedheti, hogy a nyári konfliktus után újabb háború legyen Gázában. 

Federica Mogherini az önálló Palesztina mellett áll.Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

„Szükség van palesztin államra, ez a végső cél, és ez az Európai Unió álláspontja” – jelentette ki gázai látogatásán. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben véghezvitt három izraeli offenzíva után a világ nem engedheti, hogy egy negyedik is legyen. E minőségében először jár a Közel-Keleten. Látogatása célja, hogy előmozdítsa az Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokat.

Jeruzsálemben pénteken az erőszak kiújulásának veszélyére hívta fel a figyelmet. Kijelentette, eljött az ideje, hogy az Európai Unió teljes politikai súlyát latba vesse annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

Az övezetet irányító Hamász radikális szervezet és Izrael a nyáron 50 napig tartó háborút vívott egymással, több mint 2100 palesztin halt meg. Az izraeli áldozatok száma meghaladta a hetvenet.