Lengyelországban is figyeltek a korrupció elleni tüntetésre

internetadó november 8.
Résztvevők a Tüntetés a korrupció, az internetadó bevezetése és a jogtalanságok ellen! címmel tartott demonstráción a fővárosi József Nádor téren 2014. november 8-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2014. november 8. Résztvevők a Tüntetés a korrupció, az internetadó bevezetése és a jogtalanságok ellen! címmel tartott demonstráción a fővárosi József Nádor téren 2014. november 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Jaroslaw Gizinski lengyel újságíró elemezte a magyarországi be4lpolitikai helyzetet.
Vágólapra másolva!

Lényegesen kisebb volt az internetadó bevezetése elleni tiltakozásoknál a korrupció elleni szombati tüntetés, amelyen nem csak a kormányt, hanem az egész politikai osztályt bírálták a lengyel Rzeczpospolita írása szerint.

Jaroslaw Gizinski, a napilapnak Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője úgy vélte, hogy a szombati tüntetés részvevői átlagban idősebbek voltak a korábban tüntető diákoknál, és nem úgy nézett ki, hogy egyértelműen baloldali csoportokhoz tartoznának.

Gizinski szerint a tüntetéseken egyre gyakrabban megjelenő jelszavak arra utalnak, hogy „a társadalom nem csak az egész közéletet uraló kormánypártba, de a lejáratott, együttműködésre képtelen baloldali ellenzékbe is belefáradt”. Ennek következményeként – véli a szerző – nő a szélsőjobboldali Jobbik támogatottsága, de a társadalom nagy része politikailag közömbössé válik.