Már harmadik napja tárgyal megszakítás nélkül Robert Fico kormányfő leváltásáról a pozsonyi törvényhozás, amelynek szombat este kezdett rendkívüli ülését azzal az indokkal kezdeményezték ellenzéki képviselők, hogy a kormányfő és pártja a felelős a korrupció és a kliensrendszer állítólagos szlovákiai térnyeréséért.

A kormányfő leváltásának céljából összehívott rendkívüli ülés miatt már szombat este óta a parlamentben üléseznek a képviselők. Hétfő reggel még 11 képviselő felszólalása van hátra, csak ezután szavaznak majd a honatyák a miniszterelnök leváltásáról.

Fico nem sok időt töltött a plénumban, szombaton egy egyórás beszédet mondott, majd távozott. Szerinte az ellenzéknek nincsenek saját ötletei, ezért csinálnak ilyen választás előtti színházi előadást.

Robert Fico biztosan a helyén maradhatForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az ellenzék képviselői úgy osztották be maguk között a szolgálatot, hogy amíg egyesek a teremben éppen felszólaltak, addig mások kialudták a hosszú hétvégét. Miroslav Cíz, a Smer képviselöoje beismerte, hogy még a kormánypárt képviselői is beosztás szerint jártak aludni, Juraj Blanár azonban azt állította, ő ilyesmiről nem tud semmit.

Nem lesz sikeres az akció

Egyébként nem sok esély van arra, hogy a szociáldemokrata kormányfőt elmozdítsák, mivel a kormánypártoknak abszolút többségük van a szlovák parlamentben.

A mostani próbálkozás már a harmadik eset a jelenlegi kormányzati időszakban, amikor az ellenzék megpróbálja elmozdítani posztjáról a kormányfőt. Az első próbálkozásra tavaly ősszel volt, a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának állami felvásárlásával összefüggésben. A második kísérlet pedig idén februárban zajlott, s azt egy a még előző Fico kormányzat (2006-2010) idejéből származó – az ország széndioxid kibocsátási kvótáinak értékesítésével összefüggő – botránnyal indokolta az ellenzék.