Szóba áll egymással Japán és Kína

2014.11.10. 09:23

Tárgyalóasztalhoz ült Pekingben Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök. A két állam között a Szenkaku(Tiaöjü)-szigetek miatt van feszültség, most újraindítják a párbeszédet.

Az erősen megromlott kétoldalú kapcsolatok javítása jegyében tárgyalt egymással Hszi Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Pekingben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója előtt az Országos Népi Gyűlés Házában. A megbeszélést japán kezdeményezte. A két politikus hivatalosan nem érintkezett azóta, hogy hivatalba léptek, mivel az országaik közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok - elsősorban a Kelet-Kínai tengeren kialakult területi vita miatt - évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedtek.

Hszi azt mondta, reméli, hogy Japán továbbra is a békés fejlődés útját fogja követni, és körültekintő védelmi és biztonsági politikát folytat. Felszólította Japánt, hogy tegyen többet a közte és a környező országok közötti kölcsönös bizalom megerősítéséért, vállaljon konstruktív szerepet a térségi béke és stabilitás megteremtésében. Szerinte a közeli szomszédok között a stabil és egészséges kapcsolatok lakosaik és a régió érdekét szolgálják.

Forrás: AFP/Kim Kyung-Hoon

Abe arról beszélt a találkozó után, hogy országa a békés fejlődés útját járja, kormánya pedig ugyanazt az álláspontot képviseli a történelmi kérdésekben, mint elődei. Japán kész tartani magát a kapcsolatok normalizálását szolgáló - három napja elfogadott - négypontos megállapodáshoz, amit egy új kezdetnek tekint. "Kína békés fejlődése fontos lehetőség Japánnak és a világnak."

Japán és Kína múlt pénteken állapodott meg arról, hogy visszaállítja a két ország közötti politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet, és egy felállítanak egy válságelhárító rendszert. Rögzítették, hogy a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek kérdésében eltérő álláspontot képviselnek, és megállapodtak, hogy újraindítják a magas szintű tárgyalásokat.

A szintén Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a térség szempontjából is hasznos, "konstruktív kezdeti lépésnek" nevezte a kínai-japán közeledést.