Több ezren tüntettek az eltűnt diákok miatt

Vágólapra másolva!
Tüntetők lezárták hétfőn a világhírű mexikói üdülőhely, Acapulco repülőteréhez vezető utat, így tiltakozva 43 diák korábbi eltűnése és valószínű meggyilkolása miatt.
Vágólapra másolva!

Az eltűnt tanulók szülei és diáktársai vezették azt a több ezres tömeget, amely a híres fürdőváros repülőtere felé vette útját. Előttük egy háromszáz főből álló csoport - melynek tagjai eltakarták arcukat, s botokkal, pajzsokkal voltak felfegyverkezve - áttörte a rendőrök által felállított kordont, s köveket, Molotov- koktélokat dobált a rendfenntartók felé. Ez utóbbiak közül tizenegyen megsebesültek. A tüntető tömeg ezután megszállta a repülőtérhez vezető utat, lényegében megbénítva több órára a légi közlekedést.

43 diák tűnt el

Mexikóban továbbra sem nyugszanak a kedélyek, miután szombaton az ország igazságügy-minisztere bejelentette: egy mexikói bűnbanda három tagja bevallotta annak a 43 diáknak a brutális meggyilkolását, akiket szeptember 26. óta eltűntként tartanak nyilván a déli Guerrero szövetségi államban. A hétvégén emiatt abban a szövetségi államban is erőszakos diáktüntetés volt.

Sokáig nem lehetett tudni, mi történt a diákokkal, akik az Iguala városban lévő Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatói voltak. A nyomozás eddigi eredményei szerint a fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, akik átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek. Az elfogott bandatagok vallomása szerint meggyilkolták őket, holttestüket elégették egy szeméttelepen, és az elszenesedett csontokat beledobták egy folyóba.

A tüntetők szerint az államfő is gyilkos

A miniszter bejelentette: találtak ugyan csontváz-maradványokat, de ezek alapján nagyon nehéz lesz azonosítani az áldozatokat. Amíg az azonosítás meg nem történik, addig továbbra is eltűntként tartják nyilván a diákokat. Az acapulcói tüntetők szerint egyébként Enrique Pena Nieto államfő is gyilkos. Ezzel arra utaltak, hogy a hatóságok maguk is részesei voltak a barbár cselekménynek. A főiskola diákjai ugyanis szeptemberben adományokat gyűjtöttek Igualában, és eközben megszállták a városi tömegközlekedés több autóbuszát.

A helyi rendőrök a polgármester utasítására két helyszínen tüzet nyitottak rájuk, és megöltek közülük hatot. A többi diák folytatta a rendbontást, mire a polgármester őrizetbe vetette és elhurcoltatta őket, majd a bűnbandára bízta további sorsukat.