A spanyol kormány nem foglalkozik Katalóniával

Vágólapra másolva!
Madrid nem tárgyal Katalónia önrendelkezéséről. Az ehhez való jog a spanyol alkotmány szerint nem illeti meg az észak-spanyolországi autonóm közösséget - jelentette ki a spanyol miniszterelnök-helyettes, miközben Artur Mas katalán elnök azt javasolta a spanyol kormányfőnek, kezdjenek párbeszédet a térség függetlenségéről.
Vágólapra másolva!

A Mas vezette jobbközép Konvergencia és Unió párt egyik szenátorának kérdésére Soraya Sáenz de Santamaria Antón spanyol miniszterelnök-helyettes a spanyol felsőház előtt azt válaszolta, hogy sem az ország alkotmánya, sem a szomszédos demokráciák gyakorlata nem teszi lehetővé az önrendelkezésnek azt a jogát, amit a katalánok követelnek.

A függetlenség mellett

A két nappal korábban a 7,5 milliós lakosú Katalóniában megrendezett „alternatív” népszavazáson több mint 2,3 millióan vettek részt, és ezen belül a függetlenséget és az elszakadást támogatók száma meghaladta az 1,8 milliót.

Az elszakadás szóba sem jöhet

Artur Mas levelet küldött Mariano Rajoynak, és annak elsődleges célja, hogy meghívja a spanyol kormányt egy fenntartható párbeszéd feltételeinek kidolgozására. Hozzátette, a párbeszédnek elsősorban egy „valódi” referendum megrendezésének lehetőségére kellene összpontosítania.

A spanyol kormányfő korábban azt mondta, hajlandó a gazdasági intézkedésekről tárgyalni a katalán elnökkel, élesen elutasította azonban a térség elszakadásáról szóló kötelező érvényű népszavazás lehetőségét.