Rekordot dönt idén az ópiumtermés Afganisztánban

2014.11.12. 11:08

A tavalyihoz képest 17 százalékkal magasabb ópiumtermés várható Afganisztánban az ENSZ szakosított szervezetének becslése szerint. Hét százalékkal 224 ezer hektárra nőtt az a terület, ahol mákot termesztenek az országban.

A NATO-csapatok kivonulása után Afganisztán kábítószer-állammá válhat – figyelmeztetett Jurij Fedotov, az ENSZ szakosított szervezetének, az UNODC-nek a vezetője. A helyzet persze eddig sem volt jó, hiszen a legtöbb mákot éppen Helmand tartományban termesztik, ahol októberig brit katonák állomásoztak – emlékeztetett jelentésében a BBC.

A brit egységeket egyébként éppen azért küldték oda, hogy segítsenek az ópiumgyártás visszaszorításában.

Amerikai tengerészgyalogos máktermesztőkkel 2011-benForrás: AFP/Bay Ismoyo

Milliárdokat költöttek

2001 óta, amikor az amerikaiak vezetésével megdöntötték a tálib rezsimet, az Egyesült Államok 7,6 milliárd dollárt költött a máktermesztés visszaszorítására – a jelek szerint gyakorlatilag eredménytelenül.

Az ENSZ becslései szerint 2013-ban Afganisztánban hárommilliárd dollár bevételt hozott az ópium – ötven százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A termelés különösen 2010 óta növekszik rohamos mértékben. Jelenleg Afganisztánban állítják elő a világ ópiumtermelésének több mint nyolcvan százalékát.

Az afgán rendőrök is részt vettek a mákültetvények megsemmisítésébenForrás: AFP/Hamed Zalmy