Apám, Pablo Escobar

Juan Pablo Escobar, son of Colombian drug kingpin Pablo Escobar, reads the book he wrote about his father, during an interview with AFP in Bogota on November 7, 2014. The Medellin cartel founder, Escobar, was famed for some of the bloodiest, most ruthless
Juan Pablo Escobar, son of Colombian drug kingpin Pablo Escobar, reads the book he wrote about his father, during an interview with AFP in Bogota on November 7, 2014. The Medellin cartel founder, Escobar, was famed for some of the bloodiest, most ruthless organized crime dealings, like the cartel's "plata o plomo" policy on the street ("take a payoff, or you are dead.") AFP PHOTO/Luis Acosta
Vágólapra másolva!
Különös privilégium volt Pablo Escobar fiának lenni. Nagyszerű apa volt, aki megmutatta, milyen utat ne válasszunk – állítja a kolumbiai drogbáró fia, aki könyvet írt az apjáról, amelyben a saját nézőpontjából mutatja be az eseményeket és a világ egykori legkeresettebb bűnözőjét.
Vágólapra másolva!

Juan Pablo Escobar Henao kilenc éves volt, amikor az első leckét kapta a kábítószerekről az apjától, a hírhedt drogbárótól. Idősebb Escobar akkor vallotta be a fiának, hogy minden kábítószert kipróbált a heroinon kívül, és figyelmeztette a gyereket: soha ne drogozzon – és ne lépjen az ő nyomába.

A most 37 éves fiú beszélt erről az AFP francia hírügynökségnek, annak kapcsán, hogy megjelent az apjáról szóló könyve.

A medellini kartell könyörtelen feje több milliárd dollárt keresett az 1980-as években a kábítószeren, aztán véres háborút robbantott ki a kolumbiai hadsereggel, hogy elkerülje a kiadatást az Egyesült Államoknak.

Juan Pablo Escobar állítja: könyvéből kiderül az igazság Forrás: AFP/Luis Acosta

Kinyírom, aki rossz példát mutat

„Különös privilégium volt Pablo Escobar fiának lenni. Nagyszerű apa volt. Sok ezer levél maradt tőle, amelyekben tanácsokat adott nekem… biztatott, hogy tanuljak, jó ember legyek, tartsam magam távol a kábítószerektől” – mesélte a fiú.

Hírhedten erőszakos természetét azonban Escobar még gondos apaként sem tudta levetkőzni. „Az apám megfenyegette az embereit, hogy kinyírja őket, ha akár csak egy marihuánás cigit el mernek szívni előttem” – tette hozzá.

Argentínába menekültek

Juan az édesanyjával és a húgával Argentínába menekült Escobar 1993-as halála után. A nevét Sebastian Marroquinra változtatta, és építésznek tanult.

Escobar volt annak idején a világ hetedik leggazdagabb embere, története könyveket, filmeket, szappanoperákat, sőt még rajzfilmet is inspirált. A fia szerint azonban a most megjelent Apám, Pablo Escobar az első olyan mű, amelyik elmondja az igaz történetet.

Pablo Escobar milliárdokat keresett a kábítószerrel Forrás: DPA/AFP/Red Creek Productions/Sebastian

Nem ölték meg

Juan váltig állítja, hogy az apját nem a rendőrök ölték meg a Medellin háztetőin folytatott tűzpárbajban, ahogy a kolumbiai hatóságok állítják, hanem öngyilkos lett: főbe lőtte magát.

A fiúnak nincs kétsége afelől, hogy az apja megtervezte a halálát. Ám erről nem azért számol be a könyvben, mert „hősnek vagy mártírnak” akarja beállítani az apját, hanem azért, mert bizonyítékai vannak rá.

Az amerikaiak alkut ajánlottak

Egy másik, várhatóan erősen vitatott állítása szerint az amerikai hatóságok letelepedési engedélyt ígértek a családnak, ha hajlandóak – Escobar szerint hamisan – tanúskodni Alberto Fujimori egykori perui elnök ellen, azt vallani, hogy a politikus kapcsolatban állt a drogbáróval.

A könyvben beszámol arról is, hogyan árulta el az apját a saját családja, például a fivére, Roberto, aki az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal, a DEA informátora lett.

Még együtt a család, előtérben a kis Pablo Forrás: AFP/El Tiempo

A vagyonból nem maradt semmi

Ifjabb Escobar szerint az apja harminc milliárd dollárosra becsült vagyonából nem maradt semmi, ellenségei – „köztük olyanok, akik egykor a barátai voltak” – a halála után rátették a kezüket.

De, mint mondta, „hálás vagyok azért, hogy így történt. Így tiszta lappal kezdhettük újra”.

Ifjabb Escobar már a 2009-ben forgatott „Apám bűnei” című dokumentumfilmben bocsánatot kért a kartell áldozatainak családjaitól. A könyv bevételének egy részét is jótékonysági célokra ajánlja majd fel.