Járt idegen tengeralattjáró a svéd vizeken

Vágólapra másolva!
Egy kisméretű tengeralattjárót üldöztek októberben a svéd hadihajók. Bizonyítékaik vannak rá, hogy ott járt. Azt nem tudják, melyik államé volt.
Vágólapra másolva!

Svédországnak bizonyítéka van arra, hogy egy idegen tengeralattjáró megsértette felségvizeit októberben - közölte Sverker Göranson tábornok, a svéd fegyveres erők parancsnoka. "A hadsereg meg tudja erősíteni, hogy egy kisméretű búvárhajó behatolt a svéd területi vizekre. Ki tudunk zárni minden más magyarázatot."

Buborékok és szonár

Az nem tudják, milyen állam tengeralattjárójáról volt szó, de jelenlétét katonai érzékelő berendezések kimutatták. A bizonyítékok között van egy fénykép olyan légbuborékról, amelyet jellegzetesen merülő tengeralattjáró bocsát ki, illetve hangradar (szonár) felvételei.

A rejtélyes vízi jármű felkutatására a hidegháború óta példátlan katonai erőket mozgósítottak októberben a svédek. Kétszáz katona, több felderítőhajó, helikopter pásztázta a Balti-tengert Stockholm környékén. A kutatás végül ellenére nem talált semmit.

Az oroszok miatt idegesek

Stefan Löfven miniszterelnök elfogadhatatlannak minősítette a behatolást, kijelentette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogják védeni területi integritásukat. A Reuters brit hírügynökség szerint a tengeralattjáró-vadászat jól mutatja a feszültséget a térségben, ahol a kormányokat egyre inkább aggasztja Oroszország az ukrán válságban mutatott magatartása.

Svédország már korábban bejelentette, hogy megemeli katonai kiadásait, egyebek közt akár hetven új harci repülőt és új tengeralattjárókat vásárol. Az utóbbi években eleve közeledtek a NATO-hoz, bár jelenlegi kormány kizárta, hogy kezdeményezzék a felvételüket.